Sikkerhedsstyrelsen melder ud: ALLE bør huske dette nytårsaften

Sarah S

48 uger siden

|

18/12/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu lyder der en opfordring fra Sikkerhedsstyrelsen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvert nytår kommer såvel antændere som tilskuere til skade med fyrværkeri. Især tilskuerne har en tendens til at glemme beskyttelsesbrillerne. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen lanceret en kampagne, der skal minde tilskuerne om sikkerheden i nærheden af fyrværkeri.

Nytårsaften er traditionelt set fyrværkeriets aften, uanset om du selv skal fyre fyrværkeri af eller blot se eksplosionerne af farver på himmelen. Men mange glemmer, at fyrværkeri kan være farligt, selvom man bare skal kigge på.

Sikkerhedsstyrelsen har derfor lanceret en kampagne, målrettet tilskuere, der med en chokeffekt sætter fokus på, at det stadig kan gå galt for dig, selvom det ikke er dig selv, der fyrer fyrværkeri af. Med i kampagnen medvirker komiker Simon Jul, som antænder en uforudsigelig raket.

- Vi skal have flest mulige til at huske beskyttelsesbrillerne nytårsaften – også selvom man kun skal kigge på. For beskyttelsesbriller er særdeles vigtige, hvis man vil undgå øjenskader, og de bør være en fast del af påklædningen, når man bevæger sig udenfor nytårsaften, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen, vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen.

Ved det seneste nytår 2022/2023 havde en tredjedel af dem, der måtte behandles for fyrværkeriskader på danske sygehuse, ikke selv antændt fyrværkeriet. De kom dermed til skade som tilskuere.

Blandt de tilskadekomne tilskuere var det kun hver sjette, der havde haft beskyttelsesbriller på, mens det gjaldt hver tredje af de tilskadekomne antændere. Det kan måske være med til at forklare, hvorfor andelen af øjenskader var større blandt tilskuerne end blandt antænderne. Hver tredje tilskadekomne tilskuer havde pådraget sig en øjenskade, mens det kun var hver fjerde tilskadekomne antænder.

- Fyrværkeri er grundlæggende et farligt produkt. Det må vi under ingen omstændigheder glemme eller tage let på – heller ikke hvis man bare kigger på. For så er det, at skaderne sker. Det er derfor, at vi år efter år minder danskerne om fyrværkerisikkerheden, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.

Sikkerhedsstyrelsens kampagne, der er målrettet tilskuerne, kan ses på diverse sociale medier til og med nytårsaften.

Du kan se kampagnefilmen med Simon Jul lige her: https://www.sik.dk/privat/fyrvaerkeri/nyheder/alle-skal-have-beskyttelsesbriller-paa-ogsaa-selvom-de-ikke-selv-fyrer-fyrvaerkeri

De fem fyrværkeriråd

  1. Brug altid beskyttelsesbriller.

  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

  4. Hold sikkerhedsafstanden, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

  5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Skadesstatistikker fra nytåret 2022/2023

  • 192 personer kom til skade med fyrværkeri sidste nytår* – heraf var 36 alvorligt** tilskadekomne.

  • To tredjedele af de tilskadekomne var antændere, mens den resterende tredjedel var tilskuere.

  • Blandt de tilskadekomne tilskuere havde hele 34 % øjennære skader. Kun 1/6 af de tilskadekomne tilskuere havde beskyttelsesbriller på.

  • Blandt de tilskadekomne antændere havde hele 49 % håndskader, mens 25 % havde øjennære skader. Kun 1/3 af de tilskadekomne antændere havde beskyttelsesbriller på.

  • Af de 192 tilskadekomne seneste nytår brugte 66 % ikke beskyttelsesbriller.

* Registrerede skader efter brug af fyrværkeri, som har medført akut sygehuskontakt.
** Med alvorlige skader menes der tilskadekomne, som indlægges direkte, overføres til andet sygehus eller kræver akut vurdering hos øjenlæge.
Alle tal stammer fra Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afd. Odense Universitetshospital, som hvert år opgør tal fra Danmarks skadestuer om skader efter fyrværkeri. Oplysningerne vedrører de to døgn den 31. december og 1. januar.