Regeringspartierne er nu parate til at se på, om tiden er løbet fra den eksisterende spionagelov.
Det sker efter, at den afgående chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf - efter seks år i chefstolen - søndag rejser debatten i Politiken.
Jakob Scharf siger til avisen, at spionageloven "ikke tager højde for, hvordan spionage udføres nu om dage, og hvem den rettes mod".
Og derfor har PET ikke optimale betingelser, når efterretningstjenesten skal beskytte Danmark og danskerne mod spionage, siger han.
- Det er ret bemærkelsesværdigt, når en PET-chef opfordrer til at lave lovgivningen om, fordi den er for slap. Det kan vi ikke sidde overhørig, for vi skal have en lovgivning, der svarer til de udfordringer vi står overfor, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.
- Der er ikke længere behov for at sende agenter med blå briller og skæg ud for at indsamle oplysninger, når det kan gøres meget mere sofistikeret. Og det er jo indlysende, at lovgivningen bør tage højde for det, siger hun.
De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, er enig.
- Det her er noget, vi gerne vil tage det op i regeringen i det nye år. Det kan være relevant at kigge på ikke alene beskyttelse af staten, men også af virksomhederne og borgerne, siger han.
- Man ser spionage i høj grad samler sig mod almene borgere og virksomheder, og det er vi meget åbne for at kigge på, siger han.
Spørgsmål: Er det ikke lidt underligt, at der skal en afgående PET-chef til før verden vågner og vil ændre spionage-bestemmelserne?
- Det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, men om det kommer fra Scharf eller en anden, det er sådan set underordnet, for det er en relevant debat at få taget op, siger Jeppe Mikkelsen til Ritzau.
Også Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, melder sig klar til et eftersyn af spionageloven.
Bramsen siger til Politiken, at "det kan komme på tale" at se spionagelovgivningen efter i sømmene, fordi "trusselsbilledet er et andet i dag, hvor spionagen foregår digitalt".
Straffelovens spionageparagraffer blev udformet under den kolde krig og beskæftiger sig med den tids lavteknologiske spionage mod staten, der typisk blev udført af Østblokken.
/ritzau/