Se tv-serien "1864" og forstå dagens Danmark

admin

10 år siden

|

12/10/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den Anden Slesvigske Krig i 1864 var en dramatisk affære. 3000 soldater blev dræbt, og Danmark endte med at måtte opgive Slesvig, Holsten og Lauenborg til Prøjsen.

Søndag starter DR's tv-serie "1864" om den grusomme krig, som i foråret blev markeret, at det var 150 år siden.

Men det er ikke kun de personlige historier om brødrene Laust og Peter, der drager i krig sammen, som skal få danskerne til at sætte sig ned og tænde for fjernsynet på søndag, mener museumsinspektør og kulturhistoriker ved Sønderborg Slot, Inge Adriansen.

- Krigen i 1864 er den krig, hvor den danske stat bliver amputeret ved hoften. Det lille imperium forsvinder, og vi bliver en nationalstat. Det er forudsætningen for den stat, vi er i dag. Derfor er det en vigtig krig at kende til, siger hun.

Inge Adriansen mener, at det er vigtigt at kende Danmarks historie for at forstå, hvorfor landet i dag er, som det er, og hvilken vej vi i fremtiden vil gå.

Og museumsinspektør på Historiecenter Dybbøl Banke, Bjørn Østergaard, er enig.

- I og med at vi i 1864 bliver en lille stat, så finder man det positive i at være en lille stat. Så vi fik den mentalitet som hed, småt er godt, og det er stadig en del af danskerne, forklarer han.

Selvom serien endnu ikke har haft tv-premiere, så har den allerede fået kritik for at være historieforvrængende, men Bjørn Østergaard mener ikke, at det giver mindre grund til at se tv-serien.

- Det er jo ikke en dokumentar. Det er underholdning. Det er Ole Bornedals fortælling om, hvad der skete. Det, man kan håbe på, er, at det vækker en interesse hos folk, som så selv kan læse videre om begivenhederne, siger han.

"1864" er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og tager udgangspunkt i Tom Buk-Swientys bøger "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als". 160 skuespillere er med i serien, som har kostet 173 millioner kroner at lave, hvilket gør den til den dyreste danske tv-serie nogensinde.

/ritzau/