3. december bliver danskerne bedt om at stemme enten ja eller nej til "Lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning", som blev vedtaget i Folketinget 12. november.
Følgende er et resumé af det, aftalepartierne S, V, R, SF og K anbefaler danskerne at sige ja til:
* At ændre det danske retsforbehold, hvor Danmark slet ikke er med i det retlige samarbejde, til en tilvalgsordning, hvor Danmark fra sag til sag selv vælger, om vi vil være med i ny EU-lovgivning om samarbejde inden for straffe- og civilret.
* Danmarks forhold til det grænseløse Schengensamarbejde forbliver i praksis uændret.
* Danmarks forhold til politisamarbejdet Europol og samarbejdet mellem EU-landenes anklagemyndigheder, Eurojust, forbliver i praksis uændret.
* Danmark vil uden særforhandlinger kunne tilslutte sig allerede vedtagen lovgivning, som vi hidtil ikke har været med i. Det drejer sig om i alt godt 50 allerede vedtagne retsakter.
* Ja-partierne har forhåndssorteret og på forhånd sagt nej til de omkring 20, der handler om asyl- og indvandringspolitik.
* Yderligere 10 retsakter er fravalgt, fordi ja-partierne mener, at de vil stride mod danske retsprincipper, ikke giver store nok fordele for danskerne, eller at de bare hellere selv vil lovgive i Danmark. Det handler blandt andet om behandling af skilsmissesager og af ofre for kriminalitet, adgang til retshjælp og tolkebistand i retten.
* Ja-partierne er enige om, at Danmark bør omfattes af 22 allerede vedtagne retsakter. Det handler blandt andet om at kunne tage polititilhold med over grænser, mere fælles regler mod pædofili, forenklede procedurer ved tvister i handel og arvesager over EU's grænser samt mere klare linjer i sager om underholdsbidrag og forældreansvar i skilsmissesager.
Kilder: Ritzau og hjemmesiden 3december.dk.
/ritzau/