Sandra led af svedproblemer og fik en operation: Nu advarer hun andre mod at gøre det samme

Rasmus Barud Thomsen

|

09/12/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sandra Münster valgte som 16-årig at få en risikabel operation. Baggrunden var, at hun som kun ni-årig begyndte at kampsvede på hænderne. Hun led med andre ord af overdreven svedproduktion.

Seks år efter, at problemet opstod, fik hun derfor operationen, der skulle afhjælpe problemet ved at kappe nervetrådende til svedkirtlerne over. Men det var en dårlig beslutning.

- Jeg var så desperat på det tidspunkt, at jeg var villig til at gøre næsten alt for at få det til at stoppe. Så jeg valgte operationen, selv om den er forbundet med flere bivirkninger, siger Sandra Münster til Dagens.dk.

Hun uddyber:

- En veninde spurgte mig, hvorfor jeg altid havde så våde fingre. Det blev jeg flov over, og begyndte derefter at isolerer mig socialt.

Problemet eskalerede
Problemerne fulgte hende, i takt med at hun blev ældre, og hun blev som teenager nødt til at stoppe sit fritidsjob i Fona på grund af sygdommen.

- Jeg svedte så meget, at der faldt dråber ned på tastaturet. Det fik mig til at trække mig væk fra kunderne, og det dur ikke, når man arbejder med kundebetjening, fortæller Sandra Münster, der har fem andre i sin familie med samme sygdom, da den er arvelig.

I desperation valgte hun altså en risikofyldt operation, hvor nervebanerne i brysthulen skæres over. Men operationen mislykkedes.

Godt nok forsvandt håndsveden, men efterfølgende flyttede sveden sig til hendes bryst og ryg i et omfang, hvor Sandra blev gennemblødt af sved blot ved at sidde på en stol og læse. Tilbage var kun en udvej: Dyre behandlinger for egen regning.

Læs også: 110.000 danskere lider af ‘pinlig’ sygdom, som de ikke tør gøre noget ved

170.000 danskere lider af sygdommen
Man regner med, at godt 170.000 danskere har sygdommen hyperhidrose, der betyder, at man lider af overdreven svedproduktion.

For de patienter, der er værst ramt, er sygdommen invaliderende og sveden kommer i vejen både arbejdsmæssigt og socialt.

Operationen, som Sandra Münster gennemgik, betragtes som den sidste udvej for folk med alvorlige svedproblemer. Den er nemlig forbundet med høj risiko for bivirkninger, som dem Sandra oplevede.

Det mærkværdige er dog, at går operationen galt, skal man selv betale for konsekvenserne. Der findes nemlig en alternativ behandlingsmetode til hyperhidrose-patienter, hvor man sprøjtes med en afart af botox, der lammer områderne, hvor man sveder, og holder effekten i op til seks måneder.

Læs også: Dansk jordemor: - Endnu en vagt, hvor jeg tørrer sveden af panden og siger “pyha, det gik godt”

Det offentlige betaler dog kun til behandling af svedproblemer på hænder og under armene.

- Så havde jeg ikke fået operationen, ville jeg i dag kunne få betalt min behandling på hænderne. Men i og med operationen flyttede problemet til mit bryst og ryg, skal jeg selv betale de cirka 30.000 kr. om året, som behandlingen koster, siger 29-årige Sandra Münster, der på baggrund af sine erfaringer med sygdommen har startet Hyperhidroseforeningen i Danmark op.

Behandling med sprøjter
På en af landets få svedklinikker – Svedklinikken på Amager – gør sygeplejesker hundredvis af små sprøjter klar til behandlingen af patienter, der lider af overdreven svedproduktion.

- De fleste folk sveder på hænder og under armene. Men mange sveder også på fødderne, i ansigtet, i skridtet eller på ryggen. Det er et handicap for de mennesker, som sygdommen rammer, forklarer administrationschef på Svedklinikken, Margot Madsen, til Dagens.dk.

Hun fortæller, at de ser en del patienter i begyndelsen af 20'erne, der er blevet opereret men stadig har store problemer med svedproduktion.

- Operationen - sympatektomi - er forbundet med en risiko for, at problemet med overdrevet svedproduktion flytter sig til andre steder på kroppen, så vi anbefaler, at man prøver vores behandling, inden man lader sig operere, siger Margot Madsen.

Læs også: 5 overraskende tegn på at du er dødssyg

Langt de fleste patienter på klinikken – omkring 3.000 årligt - er svenskere, fordi man i Sverige modsat i Danmark får behandlingen betalt uanset, hvor på kroppen, man er ramt af overdreven svedproduktion. En ordning, som Sandra Münster gerne så indført i Danmark også.

- Jeg får behandlinger på brystet og ryggen, for ellers ville sveden løbe af mig konstant. Det er skørt, at dækningen afhænger af, hvor man sveder, og ikke af, hvor meget man er generet af sveden, slutter Sandra Münster, der foruden de årlige udgifter til behandling også skal betale 4.000 kr. om året til medicin, der holder sygdommen nede.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: