Sådan vil Dansk Folkeparti lave et velfærdsforbehold

admin

|

12/04/2014

Dagens topnyheder

Der er ingen praktiske problemer ved at lave et forbehold på velfærdsområdet, sådan som Enhedslisten foreslår lørdag.

Det fastslår Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Morten Messerschmidt.

Han har selv tidligere foreslået noget tilsvarende, og han mener, at man skal kigge på den danske sommerhuslovgivning for at finde nøglen til at lave et brugbart forbehold.

Det er ikke tilladt udlændinge at købe sommerhuse i Danmark i modsætning til i andre EU-lande, og denne ret er sikret via noget, der populært sagt kaldes "sommerhusforbeholdet".

- Et forbehold på velfærdsområdet vil gribe ind i mange forskellige bestemmelser i traktaten.

- Og det kan vi kun håndtere ved at formulere et forbehold, som siger, at vi uagtet traktatens bestemmelser opretholder den danske lovgivning på området, ligesom vi ser det i sommerhusforbeholdet, siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkeparti er derfor også indstillet på at følge Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU i kampen for et forbehold.

Spørgsmålet kommer til afstemning i folketingssalen via et beslutningsforslag på foranledning af Enhedslisten.

- Hvis man ser på de udmeldinger, der kommer fra andre partier, så siger partierne jo, at udbetalingen af velfærdsydelser til EU-borgere er et problem.

- Et forbehold er den eneste måde at håndtere det på, så hvis ikke de bakker op om et forbehold, er deres kritik jo bare ren retorik, siger Messerschmidt.

De Konservatives Bendt Bendtsen har tidligere lørdag afvist Enhedslistens forslag om et forbehold. Også Venstres gruppeformand på Christiansborg, Kristian Jensen, afviser.

- Vi har ikke brug for flere forbehold, for vi er ikke tilhænger af et EU a la carte, hvor man bare kan vælge til og fra.

- Så vil andre lande måske sige til og fra på andre områder, og så vil vi få et Europa, som ikke får den fulde gevinst ved det indre marked.

- Det, der er vigtigt, er, at regeringen kommer i arbejdstøjet og allierer sig med de andre lande, som har de samme bekymringer som i Danmark, siger Kristian Jensen.

/ritzau/