Flere lystbådehavne på Sjælland er ramt af massive ødelæggelser på grund af den stormflod, der er skyllet ind over landet i forlængelse af stormen Bodil.
Men selvom der er ødelæggelser for millioner af kroner, så er der ingen erstatning at hente. Sådan lyder det fra Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Flid.
Direktør i Flid, Jesper Højenvang, siger, at det er resultatet af den nye stormflodsordning, der trådte i kraft 1. oktober 2012.
- De væsentlige havnekonstruktioner og meget omkostningstunge områder er i dag undtaget fra at kunne opnå erstatning. Det drejer sig om havne- og kajanlæg, bådebroer samt løsøre placeret på havne- og kajanlæg, siger Jesper Højenvang.
Med andre ord, skal forsikringsselskaberne ifølge stormflodsordningen ikke erstatte disse anlæg. Det er op til havnene og dermed sejlerne selv at punge ud.
- Det efterlader lystbådehavnene i et tomrum, hvor der nu kun er brugerne til at betale for de massive ødelæggelser ovenpå dagens kraftige oversvømmelser.
- Vi frygter, at skaderne løber op i millionklassen for mange af vores medlemshavne, siger Jesper Højenvang.
Flid har protesteret over reglerne i den nye stormflodsordning, og med de massive oversvømmelser, der har ramt en række havne og forårsaget ødelæggelser for millioner af kroner, må der være behov for at justere reglerne, mener han.
- Vi håber, regeringen vil være med til at hjælpe lystbådehavnene ud af den økonomiske knibe, de nu og i fremtiden sidder i som følge af stormskader.
- Det virker helt urimeligt, at en af de mest udsatte grupper, ikke har mulighed for at få erstatning.
- Især når lystbådehavnene solidarisk med alle øvrige, indbetaler bidrag til stormflodsordningen via deres brandforsikringer, siger Jesper Højenvang.
I havne som blandt andet Gilleleje og Hornbæk, der er der sket skader for millioner af kroner.
Stormfloden betegnes af Danmarks Meteorologiske Institut som århundredets værste flere steder.
/ritzau/