Den europæiske rumsonde Rosetta er efter to og et halvt år i dvale vågnet op. Det oplyser nyhedsbureauet AFP.
Rumsonden blev sendt op i 2004 og skal på sin rumrejse besvare nogle af solsystemets hidtil ubesvarede spørgsmål.
Det er det danske selskab Therma fra Aarhus, der har stået for strømforsyningen til rumsonden, der får sin energi fra solceller.
I de seneste 10 år har Rosetta kredset rundt om solen fem gange.
Rumforskere måtte vente i mere end otte timer, før de fik den glædelige nyhed om, at der var liv i Rosetta.
Signalet fra rumsonden skulle nemlig sendes fra en afstand på 800 millioner kilometer.
- Det her er en alarmklokke, du ikke udsætter. Efter en intens dag er vi meget tilfredse med, at vores rumsonde er vågen og er online igen, siger chef for missionen, Fred Jansen, til AFP.
Planen er nu, at rumsonden til august skal gå i kredsløb om kometen, der har navnet 67P/Churyumov-Garasimenko.
Hvis det lykkes at få Rosetta i kredsløb, skal laderen ved navn Philae sænkes ned fra rumsonden omkring november. Derefter skal Rosetta og Philae i fællesskab undersøge kometen.
Dette vil være første gang, at en rumsonde kommer i kredsløb om en komet og første gang, at en lader hægter sig fast på en komet.
Fordi kometer består af klumper af is og stenrester fra det 4,6 milliarder år gamle solsystem, kan missionen formentlig give svar på, hvordan solsystemet blev til.
Grunden til, at Rosetta skulle tage sig en lur i rummet, var, at rumsonden befandt sig så langt væk fra solen, at solens lys var for svagt til, at den kunne lades op.
Forskerne håber på, at kunne bruge det indsamlede data til at bevæge sig ind i en astronomisk tidslomme. Dermed kan de få et indblik i, hvordan universet så ud ved solsystemets oprindelse.
/ritzau/