Mange danskere har over julen kæmpet med oversvømmede huse efter det kraftige regnvejr, som ramte Danmark i weekenden.
Men selv om vi forbinder december med sne, er en regnvåd julemåned ikke særlig unormal, fortæller vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Dan Nelsvall.
- Det er ikke unormalt at se kraftig regn, når varme og kulde kæmper mod hinanden. Det regnvejr, vi har haft hen over Danmark, skyldes kold vind fra vest og varme fra øst, siger Dan Nelsvall.
Det er dog især om sommeren, at de store regnskyl rammer Danmark.
- Det sker ikke så tit, at vi har så varmt vejr helt ind i december. De første to dage af det nye år bliver milde, men så ser vejret ud til at vende, og kulden breder sig til hele landet, siger Dan Nelsvall, vagtchef ved DMI.
Når kulden rammer, forventer vagtchefen, at landet i stedet for regn vil blive ramt af snevejr.
I England har voldsomme mængder af regn forårsaget alvorlige oversvømmelser i blandt andet den historiske by York. Floden Ouse, som løber igennem York, gik over sine bredder 27. december efter et kraftigt regnvejr 2. juledag.
I området omkring floden faldt omkring 70-100 mm regn.
Vejrsituationen er dog en anden i det område, fordi de britiske øers geografiske placering gør, at de er mere udsat for kraftigt vejr, fortæller vagtchefen.
- De britiske øer ligger mere udsatte i forhold til de lavtrykspassager, vi har set, som kommer ude fra Atlanterhavet, og derfor bliver øerne ramt først, siger Dan Nelsvall.
Om det er den globale opvarmning, som har forårsaget voldsomt nedbør i julen, er svært at sige. Dog må vi forberede os på mere ekstremt vejr fremover.
- Man har klimamæssig påvirkning af vejret på sigt, men at tale om den globale opvarmning i forhold til det regnvejr, vi har haft over de britiske øer og i Danmark, er vanskeligt at sige noget om, siger Dan Nelsvall.
- Vejret ændrer sig hele tiden. Og det bliver også mere ekstremt i forhold til regnmængder.
/ritzau/