Regeringen ville indføre ny skat: Nu har de besluttet at droppe den

Nicolai Busekist

60 uger siden

|

26/10/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regeringen var klar til at indføre en ny skat, men denne er nu blevet droppet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sidste år tjente energihandlere og -købmand enorme summer på grund af de voldsomme prisstigninger. Deres store indtjening har ikke været velset hos alle, herunder hos regeringen.

Efter flere danske selskaber havde præsenteret regnskaber med skyhøje overskud, bebudede regeringen en såkaldt særskat på de voldsomme profitter. Men nu har regeringen besluttet at droppe forslaget, skriver Finans.

Det betyder dog ikke, at regeringen ikke længere ønsker at beskatte disse profitter. Ifølge skatteminister Jeppe Bruus skyldes deres tilbagetrækning af forslaget, at størstedelen af profitten bliver hentet hjem i udlandet.

Som følge af dette vil regeringen lade det være op til EU at indføre en særskat på området.

De svingende energipriser ramte mange danske husholdninger. Flere stod tilmed i en situation, hvor de ikke havde råd til at betale deres strømregning.

Anderledes stod det til hos de selskaber, der købte og solgte strøm som mellemhandlere. De har nemlig formået at tjene enorme beløb i perioden, hvilket de blandt andet gjorde i 2022.

Blandt andet formåede Energi Danmark at skabe så stort et overskud, at de mere end 50-doblede deres tidligere bedste resultat. I 2022 endte selskabet med et overskud på intet mindre end 11,3 milliarder kroner. Det skriver Ekstra Bladet.

De er dog ikke ene om at have tjent store summer i denne periode. Det samme gælder for Danske Commodities, som er det største danske selskab i branchen. Sidste år præsterede de at skabe et overskud på 14 milliarder kroner, hvilket er mere end en tidobling i forhold til året forinden.

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus er de store profitter allerede stagneret, og befinder sig i år på et mere normalt niveau. Alligevel har ministeriet valgt at 'indgå i en øvelse på europæisk plan' med henblik på at indføre en særskat.

"Det var jo en ekstraordinær situation. Derfor satte jeg mig i spidsen for at lave en model, og det har vi så nu, og så byder vi den ind," siger Jeppe Bruus til Finans.

Skatteministeriet har allerede regnet på flere modeller for, hvordan en særskat vil kunne indføres i Danmark. De er i denne forbindelse kommet frem til den konklusion, at potentialet er enten småt eller endda negativt. Derfor har man besluttet, at man i stedet vil gå efter en europæisk løsning.