Den unikke danske sundhedsforskning i store registre, som blandt andet indeholder blodprøver fra 100.000 nyfødte og andre sundhedsmæssige oplysninger om danskere, bliver truet af EU's nye, skrappere regler for databeskyttelse.
Sådan lyder advarslen fra både regeringen, forskere og Kræftens Bekæmpelse i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Derfor blæser den danske regering nu til kamp mod de nye databeskyttelsesregler, som de europæiske regeringer forhandler om.
- EU-reglerne vil betyde, at vi ikke kan fortsætte med den unikke danske sundhedsforskning, som er med til at redde folk fra livstruende sygdomme som for eksempel kræft, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (S) til Jyllands-Posten.
EU-Kommissionens forslag om databeskyttelse betyder strengere regler for at anvende data fra registre, og det vil betyde, at forskere skal bede om tilladelse fra hver enkelt person. Ifølge forskningsministeren vil det reelt bremse store dele af den danske sundhedsforskning.
Derfor forsøger Sofie Carsten Nielsen nu at overtale de andre EU-lande til, at behandlingen af persondata til videnskabelige formål skal fortsætte med at blive fastlagt i hvert enkelt medlemsland.
Hun understreger over for Jyllands-Posten, at regeringen ikke modarbejder øget skærpelse af databeskyttelsen i EU.
Professor i folkesundhed ved Aarhus Universitet Jørn Olsen advarer om, at de skærpede EU-regler direkte kan koste menneskeliv.
Han påpeger over for Jyllands-Posten, at det vil blive vanskeligere, dyrere og ofte umuligt at lave forskning i registerdata, hvis kommissionens forslag bliver til virkelighed.
/ritzau/