Rasende vietnamesere sætter kinesiske fabrikker i brand

admin

10 år siden

|

14/05/2014

Dagens topnyheder

Vrede vietnamesiske demonstranter har onsdag sat ild til mindst 15 fabrikker, som er ejet af kinesiske selskaber.

I den vietnamesiske provins Binh Duong nord for Ho Chi Minh By demonstrerede titusindvis af vietnamesere mod de kinesisk-ejede fabrikker. En mindre gruppe begyndte at angribe fabrikkerne, hvor de overfaldt sikkerhedsvagter og ledende medarbejdere.

Angrebene endte med, at der blev sat ild til mindst 15 fabrikker, rapporterer den statslige vietnamesiske netavis VNExpress.

Der er ingen rapporter om hverken døde eller sårede.

Videobilleder viser, at arbejdere stormer fabrikkerne. Mange af dem vifter med det vietnamesiske flag, mens andre ødelægger og hærger fabrikkerne.

Efter ildspåsættelserne har taiwanske, japanske og sydkoreanske forretningsfolk lukket deres butikker, og de ansatte har fået fri. Mange af dem har hængt det vietnamesiske flag uden for forretningerne for at undgå at blive plyndret, skriver VNExpress.

De lokale myndigheder har sendt urobetjente til området for at genskabe ro og orden.

- Der vil være en alvorlig straf til dem, som misbruger situationen til at anstifte uro, siger Tran Van Nam, en lokal embedsmand.

Optøjerne sker angiveligt på grund af en kinesisk olieboreplatform, der er sendt til omstridt farvand nær Vietnam. Kina og Vietnam har længe kæmpet om territoriet i Det Sydkinesiske Hav, hvor begge lande har gjort krav på en række øer.

I hovedstaden Hanoi og Ho Chi Minh By har der været ligeledes været protester mod Kina med mindst 1000 demonstranter.

/ritzau/AFP