Det bliver ikke helt uden problemer, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vælger at gå videre med sit forslag om at indeksere den omstridte børnecheck.
Sådan lyder vurderingen fra Jon Kvist, der er professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.
- Jeg tror, at det kan være politisk svært at gennemføre, fordi EU-Kommissionen i første omgang og i anden omgang EU-Domstolen nok vil prøve at undgå forslaget.
- De vil formentlig i stedet henholde sig til en generel politik om, at det er værtslandets regler og satser, der skal gælde, siger Jon Kvist.
Statsministeren foreslår, at udbetalingen af børnechecken kommer til at ske efter leveomkostningerne i de enkelte EU-lande.
Helt konkret vil det betyde, at udbetalingen til borgere fra andre EU-lande vil variere fra person til person afhængig af købekraften i de forskellige lande.
- Både EU-Kommissionen og EU-Domstolen vil nok foretrække, at man ikke begynder at modellere på udbetalingerne, som man ville gøre i det her forslag, siger Jon Kvist.
- Det vil alt andet lige være det, som EU-Kommissionen vil sige, og så vil de benytte sig af forskellige argumenter for at sige, at sådan en indviklet mekanisme ikke er proportional med, hvad udgifterne er for Danmark.
Professoren mener, at forslaget vil mødes af en melding om, at indekseringen kan gå hen og lave nogle forvridninger af markedet.
Men hvor forslaget kan møde politisk modstand, er det dog en anden sag rent teknisk, lyder det fra professoren.
- Teknisk er det muligt, fordi der allerede er nogle standarder for, hvordan man oversætter valutaer på en måde, hvor man tager højde for leveomkostningerne. Det er det, man kalder købekraftspariteter, siger Jon Kvist.
- De bliver lavet på en årlig basis af to organisationer, som er Eurostat og OECD. Der går man ud og kigger på, hvad en kurv af varer, goder og tjenester koster, og så omsætter man ellers derefter.
Ellers er en anden mulighed, at man vælger at opgøre udbetalingen som en andel af et eller andet - eksempelvis gennemsnitslønnen i det enkelte land, lyder det fra Jon Kvist.
/ritzau/