Producenter fusker med energimærker

admin

451 uger siden

|

22/03/2016

Dagens topnyheder

Støvsugere, der bruger dobbelt så meget energi, som de skal. Opvaskemaskiner, der skal køre to gange for at få tallerkenerne rene. Og elpærerne, der ikke lyser så klart, som emballagen lover.

Når forbrugere køber elektroniske apparater, kan de langt fra vide sig sikre på, at produkterne er så energibesparende eller energieffektive, som producenterne forsikrer om på emballagen.

En ny rapport fra Det Økologiske Råd viser, at adskillige husholdningsapparater ikke lever op til energimærkningen, fortæller Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

- Der er tre store tabere. Det er for det første forbrugerne, der bliver snydt. Det er de virksomheder, der rent faktisk bruger tid og penge på at overholde lovgivningen. Og så er det klimaet, fordi det i sidste ende koster på CO2-regnskabet, siger han.

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 99 forskellige elektronikprodukter til hjemmet, som Det Økologiske Råd har haft en mistanke overfor. Alt fra blendere til tørretumblere er sat under lup i en række laboratorieforsøg.

Rapporten konkluderer, at 18 af produkterne ikke lever op til reglerne. Og det bekymrer Jeppe Juul, da mange forbrugere risikere at købe katten i sækken.

- Som udgangspunkt kan du stole på energimærkerne. Alligevel er det nødvendigt at sætte fokus på problemet, hvis vi også skal kunne stole på mærkerne i fremtiden, for der er altid nogen derude, der sløser eller snyder, siger Jeppe Juul.

Det er ikke kun for miljøet, at resultaterne er en ubehagelig overraskelse. Ifølge Ilyas Dorgu, projektmedarbejder i Forbrugerrådet Tænk, er den mangelfulde energimærkning et problem, da 8 ud af 10 danskere bruger går efter energimærkningen.

- Men mærkningen er kun en hjælp, hvis den er korrekt. Oplysningerne skal selvfølgelig være i orden, og det er meget problematisk, at undersøgelsen viser, at det har den ikke været for en række produkter, siger han.

Ilyas Dorgu håber derfor, at der for forbrugernes skyld bliver rettet op på problemet.

- Energimærket giver kun mening, når der er tillid til mærkningen, og vi opfordrer derfor myndighederne til at forstærke deres kontrol, fortsætter han.

/ritzau/