PORTRÆT: Morten Olsens regeringstid ender med skuffelse

admin

9 år siden

|

17/11/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fiasko. Nedtur. Katastrofe.

De negative superlativer kommer uden tvivl til at stå i kø i de kommende dage, når den kiksede danske kvalifikation til EM i fodbold skal evalueres i medierne.

I centrum for diskussionerne vil Morten Olsen være, efter at landstræneren ikke formåede at føre landsholdet til samlet sejr i de to playoffkampe mod Sverige om en plads ved EM i Frankrig.

Den 66-årige træner tog da også konsekvensen umiddelbart efter det samlede nederlag til Sverige og trak sig som landstræner efter mere end 15 år på posten. Han kan se tilbage på fire vellykkede og fire kiksede kvalifikationsturneringer i EM- og VM-sammenhæng.

Efter en bumlet EM-kvalifikation af det danske landshold, hvor holdet sluttede efter Portugal og Albanien i gruppespillet, endte det altså med en kæmpeskuffelse tirsdag i Telia Parken.

Her måtte Danmark nøjes med 2-2. Zlatan Ibrahimovic scorede kampens to første mål, så Olsen måtte handle mere i panik, end han måtte bide negle i spænding.

Og det bliver altså til et ærgerligt farvel til den længst siddende danske landstræner, som gennem halvandet årti skiftevis har været helt og skurk blandt landets fodboldfans.

Morten Olsen overtog et dansk landshold, som havde leveret et katastrofalt EM i 2000, hvor det blev til tre nederlag af tre mulige i gruppespillet og ikke en eneste dansk scoring at juble over.

Landsholdet var i knæ.

Det fik den tidligere mangeårige landsholdsanfører rettet op på fra start. Han førte holdet til både VM-slutrunden i 2002 og EM i 2004, hvor det blev til henholdsvis en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Efter gode tider kommer dårlige, siges det, og det ramte også Morten Olsen. Missede slutrunder i 2006 og 2008 fik kritiske røster til at betvivle Olsens fortsatte berettigelse som landstræner.

Trods kvalifikationen til VM i 2010 forstummede disse ikke efter en mager indsats i Sydafrika, hvor Olsens udtagelse af mange halvskadede spillere ude af form blev heftigt debatteret.

EM-slutrunden i 2012 skulle have været sidste kapitel i landsholdsbogen for Morten Olsen, der havde annonceret sit stop i god tid.

Men efter en fantastisk kvalifikation til slutrunden, ombestemte han sig og forlængede aftalen i stedet.

I en dynamitgruppe med Holland, Tyskland og Portugal formåede Danmark ikke at komme videre, og da kvalifikationen til VM i 2014 også glippede, blev der igen stillet spørgsmålstegn ved, om Olsens tid var forbi.

Det mente Dansk Boldspil-Union (DBU) ikke.

Daværende DBU-generalsekretær Jim Stjerne Hansen forlængede aftalen med landstræneren frem til 2016, inden han selv gik af, ligesom også daværende DBU-formand Allan Hansen var ved at forberede sin afgang.

Et nyt formandskab og en ny direktion i skikkelse af Jesper Møller og Claus Bretton-Meyer kom til, og det har givet kurrer på den røde tråd i DBU, som Morten Olsen stod fadder til.

I marts i år meddelte han, at han vil træde tilbage ved udløbet af sin kontrakt i 2016, men han valgte altså at trække sig 17. november.

Morten Olsen spillede sin 102. og sidste A-landskamp i 1989 i en alder af 39 år, og han trådte kort tid efter ind i trænergerningen.

Trænerjobbet bragte ham til Brøndby, Ajax Amsterdam og FC Köln, hvor han både nåede at få succes og blive fyret.

Men det siger noget om både Olsen og branchen, at hans ry som en fagligt yderst kompetent træner ikke led skade af fyringerne.

Det er også disse kvalifikationer, han gennem årene har fået ros for af spillerne på det danske landshold, som han har styret gennem 166 landskampe.

Der var lagt op til, at det hele kunne slutte af næste år ved EM i Frankrig, landet hvor Morten Olsen i 1984 var anfører for det danske landshold, der nåede frem til EM-semifinalen.

Dengang var der kun otte lande med ved EM, mens hele 24 lande er med ved slutrunden næste år.

Men altså ikke Danmark, og det faktum skal Morten Olsen nok blive mindet om mange gange i den kommende tid.

/ritzau/