PORTRÆT: Auken lader ikke SF-uro genere EU-arbejdet

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Hun har været en del af dansk politik i 35 år, hun har 10 års jubilæum i EU-Parlamentet i år - og efternavnet Auken har for længst bidt sig fast i danskernes bevidsthed.

Derfor er SF's spidskandidat til EU-Parlamentet, Margrete Auken, som søndag har stemt i Valby, heller ikke nervøs for, at partiets dårlige meningsmålinger og udtrædelsen af regeringen skal spænde ben for hendes ambition om at blive valgt ind i EU-Parlamentet for tredje gang.

- Jeg har altid fået flere stemmer end partiet som helhed. Men vi har mistet indflydelse, og det svækker også mit arbejde. Der er blevet lidt mere bombet på min vej, men jeg er fortrøstningsfuld, selvom vi næppe når niveauet fra sidste valg, siger hun.

Da Auken i 2009 for anden gang blev valgt ind i EU-Parlamentet, var det med den største vælgeropbakning, SF har oplevet til et EU-valg. Begejstringen var stor hos den garvede EU-politiker.

Men siden har partifællen Emilie Turunen - ligesom så mange andre SF'ere - meldt sig ud af partiet. Blandt dem er Margrete Aukens egen datter, SF's tidligere miljøminister Ida Auken, der nu er folketingspolitiker for De Radikale.

Den 69-årige politiker har aldrig selv været i tvivl om, at hun er SF'er helt ind til benene.

Hun blev valgt ind i Folketinget for SF i 1979 - og har med undtagelse af en pause i 1990-94 været folketingspolitiker frem til 2004, hvor hun skiftede Christiansborg ud med EU-Parlamentet i Bruxelles.

Her har hun siden kæmpet mod det, hun selv betegner som "de to tikkende bomber i Europa": Klimaforandringerne og den voksende ulighed i unionen - og sideløbende også flyttet SF i en mere EU-begejstret retning.

Da Margrete Auken for 10 år siden første gang blev valgt ind i EU-Parlamentet, nægtede hun således at følge SF’s hovedbestyrelses beslutning om, at hun skulle høre til i den venstreorienterede GUE-gruppe i parlamentet.

Begrundelsen lød, at hun ikke ville være i gruppe med "kommunister, der ikke har gjort op med sovjetkommunismen". Sådan slog hun fast, at selvom hjertet ligger hos SF, vil hun ikke lade sig diktere af partitoppen.

I denne valgkamp har Margrete Auken især fokuseret på grønne mærkesager og forbrugerbeskyttelse. Blandt andet med mottoet: "Industrien har en hær af lobbyister. Men vi har hende her!"

Aukens annoncer kom også i fokus i valgkampens slutspurt, da det kom frem, at SF har brugt offentlige midler fra Europa Nævnet til at købe avisannoncer op til valget.

Ud over sin politiske karriere har Margrete Auken siden 1972 været sognepræst ved Frederiksberg Kirke, men i dag bestrider hun dog kun 10 procent af en stilling.

/ritzau/