Politisk enighed om Songül-aftale

admin

|

19/03/2014

Dagens topnyheder

Gymnasieeleven Songül Yüksel og andre unge, som står til at blive smidt ud af landet, får nu mulighed for at søge om familiesammenføring.

Et flertal i Folketinget er blevet enige om en lovændring, som vil omfatte de omkring 24 børn og unge, der opholder sig ulovligt i Danmark.

- Vi har allerede ændret reglerne, men der er en gruppe børn, som vi ikke fik taget med i loven, som nu er velintegrerede, men står til at blive smidt ud. De får nu lov til at søge igen, siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Flertallet består af regeringen, SF, Enhedslisten og Konservative. Dansk Folkeparti meldte sig allerede tidligt ud af forhandlingerne, mens Venstre og Liberal Alliance ikke kunne finde fælles fodslag med de øvrige i de afsluttende forhandlinger.

Sagen begyndte i februar, da det kom frem, at 19-årige Songül Yüksel står til at blive smidt ud af Danmark, selvom hun ikke har kontakt til sin mor og bedstemor i Tyrkiet.

Ligesom omkring 24 andre kan hun ikke søge om familiesammenføring, fordi hun allerede har fået afslag og altså er blevet ulovligt i Danmark.

Siden afslaget er der dog blevet indført mere lempelige regler, som blandt andet bestemmer, at børn ikke skal sendes tilbage til en forælder, de ikke har kontakt med.

Et flertal er nu blevet enige om at åbne døren i et halvt år, hvor børnene vil kunne få mulighed for at prøve deres sag igen.

Venstre havde allerede inden meldt ud, at partiet ikke ville komme med et svar på mødet. Lovforslaget skal nu diskuteres i folketingsgruppen, oplyser retsordfører Karsten Lauritzen.

- Det er nogle principielle spørgsmål, man skal tage stilling til: Vil man lovgive med tilbagevirkende kraft? Vil man belønne nogle for at ignorere myndighedernes afgørelse? Det er noget, vi skal diskutere, siger han.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, frygter dog ikke at belønne nogle for ikke at følge myndighedernes afgørelse.

- Man skal jo huske, at man har at gøre med børn, og børn vælger altså ikke, hvor de bor henne. De har været her, og de er blevet danske, siger hun og understreger, at hun mener, at børn altid bør kunne være sammen med deres forældre.

/ritzau/