400 svenske piloter hos SAS fortsætter lørdag den strejke, som blev indledt fredag, og det kommer til at påvirke trafikken til og fra lufthavnen i København.
- Som følge af strejken aflyses tolv returflyvninger til og fra Danmark lørdag, skriver luftfartsselskabet i en pressemeddelelse natten til lørdag.
- Flyvninger med danske og norske piloter, flyvninger som opereres af SAS’ underleverandører samt interkontinentale flyvninger planlægges at flyve som normalt, oplyses det videre.
Berørte passagerer vil få direkte besked fra SAS på sms eller e-mail, men passagerer opfordres til også at tjekke selskabets hjemmeside, inden de sætter kurs mod lufthavnen.
- Jeg beklager dybt over for alle vores kunder, at vores svenske piloter har valgt at strejke. Det går ud over vores rejsende, som er en uskyldig tredje part i denne konflikt. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at undgå en strejke, men vi har desværre ikke kunnet blive enige, siger Karin Nyman, kommunikationsdirektør i SAS.
Forhandlinger mellem de svenske piloter og deres arbejdsgiver brød fredag sammen. Det tvang SAS til at aflyse omkring 40 planlagte flyvninger fredag aften. Omkring 4000 passagerer blev ramt af aflysningerne.
Blandt de fly, som ikke kom i luften, var der tre afgange i hver retning fra København og Stockholm.
Det er piloterne på de kortere flyvninger, der strejker. Det vil sige, at det er indenrigsflyvninger og afgange til det øvrige Europa, der bliver ramt af strejken.
Længere flyvninger fra Arlanda-lufthavnen ved Stockholm til Asien og USA er ikke påvirket af arbejdsnedlæggelsen.
Parterne har forhandlet siden 18. april og er havnet i den svenske pendant til Forligsinstitutionen, Medlingsinstitutet.
Det er især spørgsmålet om løn, der skiller SAS og de svenske piloter.
Piloterne peger blandt andet på, at deres lønninger siden 2009 er faldet med 20 procent sammenlignet med det svenske arbejdsmarked generelt, mens produktiviteten i samme periode er steget med 20 procent.
Det billede genkender SAS imidlertid ikke.
- De har tværtimod haft en lønudvikling på to til tre procent om året de seneste ti år, siger den danske pressechef for SAS, Mariam Skovfoged.
/ritzau/