Trods protester fra sit eget parti har Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), fredag godkendt en hasteforespørgsel i sagen om beskæring af pensionisters boligydelse.
- Jeg har altid haft den vurdering, også inden jeg blev Folketingets formand, at hvis et stort mindretal ønsker en hasteforespørgsel, så skal det imødekommes, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.
Dermed skal DF-formand Kristian Thulesen Dahl onsdag i næste uge forklare sig i sagen, som i denne uge har skabt mange problemer for blå bloks største parti.
Den lavere boligydelse rammer nemlig mange flere pensionister med lav indkomst, end DF efter eget udsagn har fået at vide under finanslovsforhandlingerne.
Det er efter en anmodning fra Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF - med støtte af De Radikale og Alternativet - at Pia Kjærsgaard har sagt god for hasteforespørgslen. Den skal kaste lys over, hvad DF fik at vide om boligydelsen under forhandlingerne med regeringen.
Socialdemokraternes velfærdsordfører, Magnus Heunicke, roser over for Ekstra Bladet Pia Kjærsgaard for den upartiske afgørelse.
- Der har været en debat i præsidiet. Og der kan jeg forstå, at både DF selv og Venstre og de Konservative sagde nej til hasteforespørgslen. Så synes jeg, det er meget positivt, at Pia Kjærsgaard sætter sit eget parti på plads, så vi får den debat, siger han.
Hasteforespørgslen vil blive gennemført som det første punkt på dagsordenen onsdag i næste uge. Herefter begynder 3. behandlingen af finansloven.
Pia Kjærsgaard understreger, at det er "usædvanligt" at have en hastedebat så tæt på den sidste behandling.
- Det har jeg også gjort gruppeformændene opmærksom på. Det er helt, helt usædvanligt, at den dag ikke alene er forbeholdt finanslovsafstemningen, siger hun og tilføjer:
- Ydermere kommer der et hastesamråd om samme sag tirsdag. Så man kan ikke sige andet, end at sagen bliver endevendt.
DF's finansordfører, René Christensen, erkendte tidligere fredag over for Ritzau, at blå bloks største parti ikke kan stemme for finansloven i sin nuværende form. Enten skal den del af aftalen om boligydelsen ændres eller helt fjernes, mener han.
Spørgsmål: Hvordan har du det som Folketingets formand med at afgøre noget, der kan give problemer for dit eget parti?
- Det forholder jeg mig slet ikke til. I den her sag er jeg Folketingets Formand og skal agere på den måde. Det kan jeg overhovedet ikke have kvababbelser over. Der bliver jeg nødt til at være helt upolitisk, afslutter Pia Kjærsgaard.