Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er søndag officielt blevet valgt som partiets spidskandidat i den stensikre Københavns Storkreds, der betragtes som partiets "kreds nummer 1".
Her afløser hun den nuværende politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der som konsekvens af partiets rotationsregler ikke kan stille op ved næste valg.
Pernille Skipper understreger dog, at valget af hende som spidskandidat i København, ikke får nogen praktisk betydning endnu.
- Johanne er vores politiske ordfører i dag. Det vil hun også være i morgen. Om det skal ændre sig, er alt for tidligt at sige, siger Pernille Skipper.
- Der ligger et ansvar, fordi det er en stor kreds og en vigtig kreds for partiet, som skal løftes. Men det har ikke nogen direkte sammenhæng med at være politisk ordfører eller noget andet. Det er noget, folketingsgruppen tager stilling til senere, siger hun.
Enhedslisten prioriterer som det eneste parti sine kandidater på en samlet liste. De kandidater, der har størst opbakning i partiet, tildeles de kredse, hvor partiet er mest sikker på at få valgt en kandidat.
Listen bliver vedtaget på årsmødet, men forinden har der været urafstemning blandt alle medlemmerne.
Hendes navn stod øverst på alle de fire rivaliserende kandidatlister, der blev stemt om på årsmødet.
Ifølge Ritzau Index, et vægtet gennemsnit af aktuelle meningsmålinger, står Enhedslisten til at få 15 folketingsmandater.
Efter Pernille Skipper følger på kandidatlisten en række nuværende folketingsmedlemmer, der alle har gode chancer for at blive valgt.
Først på 12.-pladsen finder man en kandidat, der ikke sidder i Folketinget nu, nemlig Rosa Lund, der røg ud ved sidste valg. Kandidat nummer 14 er den blot 24-årige Victoria Velasquez.
Der er dog, især på de nederste pladser, en vis usikkerhed om, hvem der bliver valgt.
Skulle Enhedslisten få et meget godt valg, kan det betyde gensyn med en gammel kending, Jette Gottlieb, i Folketinget. Hun er nummer 19 ud af partiets 20 folketingskandidater.
Enhedslisten har ingen formand, og diskussionen om, hvorvidt partiet overhovedet skal trykke billeder af personer på sine kampagnematerialer, lever stadig.
Alligevel er massevis af danskere på fornavn med den markante frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen. Ved folketingsvalget i juni var hun den politiker, der fik tredjeflest personlige stemmer.
/ritzau/