Sundhedsstyrelsen skal ikke sløjfe de i dag lovpligtige tilsyn på bekostning af proaktive tilsyn af områder i sundhedsvæsnet, hvor man vurderer, at patientrisikoen er størst.
Det siger Lars Engberg, der er formand i paraplyorganisationen for patientforeninger Danske Patienter, efter at Sundhedsstyrelsen mandag sendte en handlingsplan til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) med forslag til forbedringer på tilsynsområdet.
- Det er sådan set en udmærket handlingsplan. Den giver svar på den kritik, som er kommet. Men jeg kan være lidt bange for, at de vil lempe på de nuværende lovpligtige tilsyn for til gengæld at koncentrere sig om de højrisikoområder i sundhedsvæsnet, de analyserer sig frem til.
- Det er en meget god idé, hvis ikke man kan klare begge dele. Jeg tænker bare, at vi bør være velhavende nok her i landet til at kunne føre lovpligtige tilsyn på både plejehjem og privathospitaler samtidig med, der er tilsyn med resten af sundhedssektoren, siger han til Ritzau.
Lars Engberg påpeger dog, at Sundhedsstyrelsen kun har en bestemt mængde ressourcer til tilsyn og ikke selv kan bevilge sig flere midler.
Epso, den Europæiske Tilsynssammenslutning, gennemgik i 2013 Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedspersoner og -organisationer og kom med i alt 57 anbefalinger til forbedringer.
Det er blandt andet med afsæt i de anbefalinger, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny handlingsplan, hvor der foreslås 25 nye indsatser fordelt på ni områder, der skal sikre, at Sundhedsstyrelsen bliver bedre til at reagere, når patientsikkerheden er i fare.
- Jeg tror, den almindelige dansker har indtrykket af, at Sundhedsstyrelsen er til for at føre tilsyn med, at det faglige niveau er i top - men der siger de jo, at det har vi ikke haft mulighed for, og derfor har vi først reageret, når sagerne er dukket. Det er stærkt overraskende for mig, siger Lars Engberg.
Hos Patientforeningen, der arbejder for patienters rettigheder uanset sygdom, vil man hellere have varedeklaration på behandlingsstederne end mere tilsyn. Det siger Patientforeningens formand, Erik Bach, til Ritzau.
- Frit behandlingsvalg og information vil være mere givtigt for patienterne. Det er vi interesseret i alle andre steder, og det ville være logisk, hvis det også var sådan inden for behandlingsområdet.
- Altså at vi får en varedeklaration, så patienterne ved, om der bliver lavet et godt stykke arbejde på behandlingsstedet, siger han.
/ritzau/