Pant på dåser i Tyskland eller ej: Nu er det afgjort

Henrik R

57 uger siden

|

14/09/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nu er det afgjort.

Dagens topnyheder

EU-Domstolen har truffet en afgørelse, der går imod en tidligere beslutning fra 2021, som støttede Dansk Erhvervs klage over manglende dåsepant på dåser solgt i Tyskland til danske kunder. Det skriver TV2.

Denne afgørelse betyder, at danskere fortsat kan købe dåser uden pant, når de handler i Tyskland. Dansk Erhverv havde i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening oprindeligt vundet deres sag, men EU-Kommissionen anfægtede beslutningen.

Dansk Erhverv har udtrykt bekymring for de økonomiske konsekvenser af manglen på et pantsystem. De argumenterer for, at danske detailhandlere mister forretning, da kunder vælger at handle i Tyskland, hvor de kan købe dåser uden pant.

Danmarks Naturfredningsforening hævder, at de fleste dåser, der smides i naturen, kommer fra Tyskland. De mener, at et pantsystem ville fremme genbrug og reducere affald.

EU-Kommissionen havde tidligere konkluderet i 2018, at salg af dåser uden pant til danske kunder ikke var ulovlig statsstøtte, en beslutning som Dansk Erhverv havde succesfuldt bestridt i 2021.

Dansk Erhverv mener, at danske kunder også bør betale den tyske pant, når de handler over grænsen.

Domstolens resultat betyder dog, at du fortsat kan handle sodavand og øl ved grænsen, uden at det kommer til at øge den samlede betaling.