I 2022 kom det populære slankemiddel Wegovy på det danske marked, og hurtigt blev medicinen brugt til flere overvægtige danskere, der havde kæmpet med kiloene.
Indledningsvist blev det udskrevet til voksne med en BMI på mindst 30, eller med en BMI mellem 27 og 30 samt en risikofaktor som eksempelvis type 2-diabetes.
Men siden december 2022 er antallet af 0-17-årige i behandling med det omdiskuterede slankemiddel fra seks til 51.
Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen ifølge B.T.
Som det ser ud nu, kan alle læger udskrive Wegovy til børn over 12 år, men realiteten burde være en anden.
Det mener forskningsansvarlig overlæge på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm, der har specialiseret sig i behandling af overvægtige børn.
"Det skal være en specialistopgave, alt andet vil være fagligt uetisk," siger han.
Jens-Christian Holms holdning deles af Dansk Pædiatrisk Selskab, som har lavet en ny anbefaling om medicinsk behandling af overvægt hos børn og unge.
Årsagen til kritikken skal findes i det faktum, at man endnu ikke kender til langtidsvirkninger. Derudover koster det Wegovy mange knaster.
Studier har desuden vist, at man i flere tilfælde ender med at tage de kilo på, som man ellers har tabt, når behandlingen afsluttes. Et dilemma, som, for nu, forbliver uløst.
Dansk Pædiatrisk Selskab skriver i sin anbefaling, at de også er bekymrede for, at lægemidlet kan udfordre børn og unges udvikling og vækst på sigt, fordi et forsøg har vist, at patienter taber meget muskelmasse, når de får medicinen.