Overraskende afsløring: Rusland-Ukraine-krigen kunne være afsluttet kun få måneder efter dens begyndelse

Emil Martesen

40 uger siden

|

26/11/2023
Nyheder
Foto: Presidents Office
Foto: Presidents Office
Krigen kunne være afsluttet allerede i foråret 2022, men ...

Dagens topnyheder

I en intet mindre end bemærkelsesværdig afsløring løftede David Arakhamia, lederen af præsident Zelenskys parlamentariske fraktion og hovedforhandler ved fredssamtalerne i Istanbul, sløret for at konflikten i Ukraine kunne have været løst tilbage i foråret 2022, kun få måneder efter dens begyndelse.

Under et interview med 1+1 TV-kanalen lagde Arakhamia, som står i spidsen for den parlamentariske gruppe 'Tjeneren af Folket', ikke skjul på, at Rusland var parat til at indstille fjendtlighederne, hvis Ukraine accepterede en status som neutral stat, lignende Finlands holdning, og forpligtede sig til ikke at tilslutte sig NATO.

Ifølge 1lurer.am, påpegede Arakhamia, at det at acceptere Ruslands betingelser ville have krævet en ændring af Ukraines forfatning, som i øjeblikket forestiller sig NATO-medlemskab. Han udtrykte også mistillid til Ruslands forpligtelse til at overholde en sådan aftale uden solide sikkerhedsgarantier.

Fredssamtalerne tog en uventet drejning med ankomsten af den daværende britiske premierminister Boris Johnson i Kyiv.

Han rådede ukrainske embedsmænd til ikke at underskrive nogen aftaler med Moskva og opmuntrede dem til at fortsætte kampen.

Denne intervention af Boris Johnson, som senere blev afsløret af Ukrayinska Pravda i maj 2022, spillede en afgørende rolle i at afspore fredsforhandlingerne. Hverken Boris Johnson, som senere tilsluttede sig en amerikansk tænketank, eller den amerikanske regering har officielt anerkendt deres rolle i at påvirke Ukraines beslutning.

Vladimir Putin afslørede i et møde med afrikanske ledereat et udkast til aftale om Ukraines permanente neutralitet og sikkerhedsgarantier blev underskrevet under de af Tyrkiet-værtede samtaler.

Efter Ruslands tilbagetrækning af tropper nær Kyiv som en gestus af god vilje, trak Ukraine sig fra aftalen. Denne tilbagetrækning blev fremstillet af vestlige regeringer og medier som en ukrainsk militær sejr, hvilket førte til øget vestlig militær støtte til Zelenskys regering og forlængelse af konflikten.