Organisationer vil give børn et mobbe-arbejdstilsyn

admin

450 uger siden

|

12/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når børn bliver mobbet, skal de kunne klage over skolen, hvis skolen ikke har gjort nok for at forhindre mobningen. Sådan lyder det fra Børnerådet, Børns Vilkår, Red Barnet og Danske Skoleelever i Berlingske tirsdag.

Direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mener, at et nyt klageorgan skal have samme rettigheder som Arbejdstilsynet. Klageorganet skal kunne gribe ind over for skolen på samme måde, som Arbejdstilsynet i dag gør på voksnes arbejdspladser.

- Børn, der bliver udsat for mobning og oplever, at skolen ikke griber ind, er nærmest retsløse i dag. Der er ikke nogen steder, de kan gå hen med deres klage, hvis læreren eller skolens ledelse ignorerer problemerne, siger Rasmus Kjeldahl.

Lidt flere end syv ud af ti forældre til børn i folkeskolen er enige eller overvejende enige i indførelsen af en mobbelov, der fastslår, hvem der har ansvaret for at gøre noget ved mobningen. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske.

- Skolerne har et ansvar for at sikre et godt og sundt undervisningsmiljø. De voksne er med til at skabe det miljø og de værdier, der gælder på en skole. Det er et klart ansvar, som beror på skolens ledelse, men i dag kan de lade være med at gøre noget.

- Derfor kræver vi et forbud mod mobning i loven, som betyder, at skolerne skal gribe ind, hvis eleverne bliver udsat for grov og vedvarende mobning, siger Rasmus Kjeldahl.

Konsekvenserne for skolerne kan for eksempel ende med bøder, hvis en skole bliver ved med ikke at gribe ind over for mobning, forklarer direktøren.

Ifølge Berlingskes oplysninger har der været møder i ministeriet om bekæmpelse af mobning.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fortæller i en e-mail til avisen, at der er et udviklingsarbejde i gang, og at de inden for kort tid vil invitere til en bredere dialog om mobning.

I marts viste en undersøgelse af Red Barnet og organisationen Skole & Forældre, at hver tredje skole ikke har en mobbepolitik. Det er på trods af, at skolerne siden 2009 har skullet have en plan for, hvordan de vil bekæmpe mobning.

Hos Danmarks Lærerforening mener formand Anders Bondo Christensen ikke, at et klageorgan er den rigtige løsning.

- Vi er enige i, at der skal være et trygt og rart læringsmiljø, men vi mener, at det skal løses i samarbejde mellem hjem og skole, siger han.

/ritzau/