- Ingen danske officerer har med fuldt overlæg udleveret irakiske tilbageholdte til en sikker dødsstraf. Men er der den mindste tvivl, så bør det undersøges.
Sådan siger Niels Tønning, der er formand for Hovedorganisationen af Danske Officerer i Danmark.
Hans udmelding kommer, efter at dokumenter, som Politiken har fået aktindsigt i, har vist, at danske officerer i Irak imod ordre fra Forsvarsministeriet udleverede fanger til de irakiske myndigheder.
Det skal ifølge avisen også være sket i tilfælde, hvor fangerne risikerede dødsstraf. Og dermed i direkte modstrid med en klar ordre fra Forsvarsministeriet.
- Det kommer ikke bag på mig, at der stadigvæk i det offentlige rum er masser af ubeskrevne forhold omkring tilbageholdte, siger officersforeningens formand til Ritzau.
- Hvis ikke man har et billede af, at de danske soldater har gjort præcis det, som de skal, og der kan være tvivl om, hvorvidt de har begået noget ulovligt, så skal det undersøges.
Niels Tønning er dog selv overbevist om, at Forsvaret allerede ville have været bekendt med sådanne sager.
- Jeg helt er sikker på, at hvis det er sket, og hvis det var strafbare forhold, så ville auditørerne have undersøgt det, og de danske officerer ville være blevet blevet stillet for en domstol, fastslår Tønning.
- Der er ikke blevet rejst sigtelse mod nogle af mine medlemmer, hvad de her forhold angår.
Niels Tønning mener, at en eventuelt undersøgelse bør foretages af Forsvarets Auditørkorps, der er militærets uafhængige efterforsknings- og anklagemyndighed.
- Jeg har ikke behov for, at en aller anden kommission begynder at kloge sig i militære forhold. Jeg ved med sikkerhed, at Forsvaret HAR undersøgt alle forhold omkring de her tilbageholdelser.
- Og det undrer mig, hvis det skulle være rigtigt, at bataljonen har handlet imod direkte ordrer. For så ville et af mine medlemmer være blevet sat på gaden og var blevet straffet. Og det er ikke sket.
/ritzau/