Det er en dyr fornøjelse for samfundet og til unødig gene for borgerne, når der skal graves flere gange på det samme stykke vej inden for en kort periode.
Det skal et nyt digitalt værktøj råde bod på ved at samle informationerne om, hvad der ligger af rør og ledninger under veje og fortove. Det vil ifølge beregninger spare det offentlige op mod 2,8 milliarder kroner over en tiårig periode.
- De fleste af os har nok oplevet, at der den ene dag er et selskab, der graver efter vand ude på vejen, og måneden efter er det fjernvarmeforsyningen, der er i gang på det samme sted, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
- Derfor ser jeg frem mod dette initiativ, som vil gøre det lettere for aktørerne at ordne flere ting, når man alligevel har gravet fortovet eller vejbanen op.
Over de seneste ti år er der via Ledningsregistret, der er et register over alle landets ledningsejere og deres interesseområder, blevet udvekslet flere end otte millioner ledningskort - fra fuldt digitale data til 80 år gamle håndtegnede kort.
Disse oplysninger bliver samlet på en digital platform, så de forskellige aktører kan indhente de relevante kort med få timers varsel.
- Tanken er, at vi samler alle informationer om, hvad der ligger under jorden i form af rør og ledninger, der forsyner os med el, gas, fjernvarme, vand og andet. Og så får alle mulighed for at gå ind og hente informationerne, siger Lars Christian Lilleholt.
Han tilføjer, at muligheden for at koordinere arbejdet også vil kunne understøtte udrulningen af højhastighedsbredbånd til hele landet.
- Så kan man lægge det ned, når andre aktører alligevel graver, siger ministeren.
Der er omkring 750.000 kilometer nedgravet infrastruktur i Danmark. Den nye digitale platform forventes at gå i luften i 2019.
/ritzau/