Staten får langt flere skatteindtægter på at beskatte ansattes frie telefoner, end det blev annonceret, da den nye lov trådte i kraft, skriver Jyllands-Posten.
Telefonskatten blev indført i 2012 og afløste den forhadte multimedieskat.
Daværende Thor Möger Pedersen (SF) annoncerede, at den nye model ville få antallet af berørte danskere til at falde fra 550.000 til 130.000, og at det årlige provenu i øvrigt ville falde fra 500 til 50 millioner kroner.
Men sådan er det ikke gået, viser tal fra Skat ifølge Jyllands-Posten.
Både i 2012 og 2013 har den skattemæssige værdi af frie telefoner på landets arbejdspladser oversteget en milliard kroner. Det betyder med andre ord, at staten får nogenlunde det samme i kassen som under multimedieskatten.
Altså har staten tjent 10 gange mere, end hvad regeringen meldte ud i 2012, og det vækker kritik hos Dansk Byggeri, der mener, man bør føre penge tilbage til danskerne.
- Det er en stor og stigende skatteindtægt. Så jeg tvivler på, at regeringen vil rulle smartphoneskatten tilbage her og nu.
- Det er ikke vores ærinde. Vi synes bare, at pengene bør komme borgerne til gode, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri til Jyllands-Posten.
Han peger på, at beløbet i princippet kan bruges til at bevare boligjobordningen.
Venstre, som er en del af forligskredsen, er umiddelbart klar til at betale pengene tilbage, hvis tallene fra Skat passer.
- Det vil da være fornuftigt, siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen til Jyllands-Posten.
Skatteminister Morten Østergaard (R) mener dog, at pengene allerede er betalt tilbage i form af vækstpakker og skattelettelser.
- Regeringen har taget en lang række initiativer til at sætte gang i væksten og har løbende fokus på, hvordan vi kan forbedre erhvervslivets rammevilkår.
- De initiativer er ikke afhængige af, om der kommer færre eller flere penge ind i den ene eller anden type skat, siger ministeren til avisen.
/ritzau/