En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen skal undersøge muligheden for at holde hårdt tilskadekomne i live, indtil familien på hospitalet kan tage stilling til, om man ønsker at give organerne væk. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Forslaget fremgår af en rapport, som Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort, men planen møder allerede kritik.
Bodil Abild Jespersen, der er overlæge ved det palliative team på Aarhus Universitetshospital, er nemlig bekymret for de pårørende, der skal tage en stor beslutning i en svær situation.
- Det er jo totalt overvældende, at man ud af ingenting bliver ringet op og får at vide, at et familiemedlem skal dø. Og det er meget problematisk, hvis man så også skal forholde sig til organdonation.
- Mange familier vil opleve det som krænkende eller et decideret overgreb. Det er en smuk tanke, at man skal hjælpe andre, men hvis ens elskede er ved at dø i et trafikuheld, er det altså vanskeligt at tænke på andre, siger hun til Kristeligt Dagblad.
Hvis man bliver dødeligt skadet i en trafikulykke, er man i modsætning til eksempelvis kræftpatienter velegnet som organdonor.
I dag kommer mange potentielle donorer dog aldrig frem til hospitalernes intensivafdeling, fordi lægerne stopper behandlingen allerede ved skadestedet. De pårørende når derfor aldrig at tage stilling til eventuel organdonation.
- Vi tænker, at det kan være en god idé at se på muligheden for at overveje donorforløb tidligere i behandlingen.
- Hvis lægeambulancen kommer frem til et større færdselsuheld, kan man overveje, om man skal sætte de dødeligt skadede patienter i respirator, så man har muligheden for organdonation senere, siger Søren Brostrøm, der er formand for arbejdsgruppen og enhedschef i Sundhedsstyrelsen for Sygehuse og Beredskab.
/ritzau/