I både USA, Italien, Holland, Spanien og Sverige er der også registreret udbrud af coronavirus, efter nyheden om, at danske mink havde smittet mennesker med en mutation af coronavirussen. Det betyder, at der inklusive Danmark er seks lande, der har registreret udbrud.
Det har World Health Organisation (WHO) bekræftet.
Der er flere hundrede, der er blevet smittet med coronavirus fra mink. Den muterede variant er dog kun registreret i 12 tilfælde. Forskere frygter dog, at det kan være begyndelse på 'en ny pandemi, der denne gang stammer fra Danmark.'
Det er endnu ikke klart, hvorvidt der i de fem andre lande også er tale om en muteret variant af coronavirus. Det skriver MailOnline.
Andre lande har også taget drastiske midler i brug
Danmark er ikke det første land, der har været tvunget til at tage drastiske midler i brug over for mink. I juni begyndte myndighederne i Holland at gasse mange tusinde mink, fordi de var smittet med coronavirus.
Blot en måned efter var det Spaniens tur. Her aflivede myndighederne i omegnen af 100.000 mink, efter at have registreret et coronaudbrud på en farm i Aragón-provinsen.
Ingen af disse indgreb menes at have løst problemerne i de respektive lande. Beviser viser dog, at de danske mink ikke er blevet smittet af virussen, der er i omløb i hverken Holland eller Spanien.
Det tyder på, at der er tale om et separat udbrud, hvilket demonstrerer problemet med infektion mellem mennesker og dyr, da det kan forekomme igen og igen.
Ny pandemi
Historien viser, at vira, der udvikler sig hos dyr og hopper fra art til art, hvorefter mennesker inficeres, er blandt menneskehedens farligste vira. Eksempelvis stammer pandemisk influenza fra fjerkræ og svin, mens mæslinger oprindeligt kommer fra køer.
Nylige vira og sygdomme som Ebola, SARS og Covid-19 stammer - så vidt vides - fra flagermus. Når vira lærer, hvordan den skifter form på denne måde, kan de i fremtiden blive endnu mere dødelige.
Foto: Shutterstock.com
Når en virus smitter fra menneske til dyr, kan den lære nye tricks, som gør den mere smitsom, mere dødelig og tilmed lære, hvordan den kan besejre både vacciner og medicin.
Det sker, når to forskellige virusstammer inficerer den samme dyrecelle, hvor de blandes sammen og derefter producerer nye vira, som har gener fra begge 'forældre'. Det skriver MailOnline.
Det kan umuliggøre, at man finder en vaccine, der kan besejre Covid-19, og i stedet resultere i et endeløst spil katten efter musen, da virussen kontinuerligt muterer, skifter art og vender tilbage for igen at inficere os.
Når en virus på denne måde spredes hurtigt gennem en stor, tæt befolkning, hvad enten det er dyr eller mennesker, kan den udvikle sig til en mere dødbringende form endnu hurtigere.
Man ved nu fra den danske erfaring med mink, at virussen kan lære at udvikle sig og reinficere mennesker i en genetisk ændret tilstand.
Hvis ikke spredningen minimeres og afgrænset, er det sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før samme historie kan gøre sig gældende for kæledyr som hunde og katte.