'Ny' lov rammer tusindvis af pensionister: Får færre penge fra 2025

Emil Martesen

2 timer siden

|

28/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
En 'ny' lov rammer tusindvis af pensioner fra 2025.

Dagens topnyheder

Der er ikke noget som flere penge mellem hænderne for danskerne.

Det må en række pensionister dog kigge langt efter, når der tages hul på det nye år.

Sagen er nemlig en helt anden for dem ved årsskiftet, hvor omkring 6000 pensionister står til at få færre penge på kontoen.

Ændringen skal ses i lyset af nye modregningsregler, der får betydning fra januar og vil skære i pensionen for pensionister med ægtefæller eller samboere, der modtager sociale ydelser som efterløn, sygedagpenge eller fleksydelse.

Det skriver TV 2.

Ændringen får sandsynligvis en bemærkelsesværdig økonomisk konsekvens for de ramte, selvom det ifølge eksperter vil være kortvarigt for mange.

Baggrunden for de nye regler ligger i et lovforslag, der blev vedtaget tilbage i maj.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg forklaret, at de nye regler indfører modregning baseret på arbejdsmarkedspligtig indkomst frem for indtægter ved personligt arbejde, som oprindeligt var planen.

Ændringen kommer efter, at myndighederne mødte udfordringer med digital implementering af de tidligere regler, hvilket har forsinket den forventede modregning.

Cheføkonom i Danica Pension, Mads Moberg Reumert, lægger ikke skjul på, at han forventer, at ændringen vil overraske flere af de berørte:

"Man er heldigvis ikke på sygedagpenge så lang tid ad gangen. Men det kan komme som en overraskelse for nogle, at de fra næste år pludselig har mindre at gøre med", lyder det fra ham til TV 2.

Han vurderer, at pensionisterne, som berøres af de nye regler, kan forvente en gennemsnitlig reduktion på 730 kroner. Dog ser han en smule lindring i den generelle stigning i folkepensionen til næste år, om end den vil være mindre for den ramte gruppe.

Selvom mange af de berørte kun vil mærke reduktionen i en kortere periode, er det Beskæftigelsesministeriets forventning, at gruppen løbende vil ændre sig, da de fleste modtager sygedagpenge i begrænsede perioder.

Planen om modregningen har været på tegnebrættet siden begyndelsen af året, men implementeringen er blevet udskudt til 2025 på grund af it-tekniske udfordringer i de offentlige systemer.