Nogle mennesker nyder lyden af fingre, der bliver trukket ud i leddene og afgiver et knæk. Andre kan ikke holde hverken lyden eller tanken om det ud.
I årevis har det omstridte knæk været en gåde for forskere og grobund for uenighed, for hvad kommer knækket egentlig af, og hvad sker der egentlig inde i fingeren?
Onsdag forlyder det dog, at et nyt studie har fundet svaret på mysteriet. Ifølge forskerne, der har døbt studiet "Pull my Finger" eller på dansk "træk mig i fingeren", stammer den velkendte lyd fra en hurtig dannelse af gas og væske.
Knækket sker, når gasfyldte hulrum opstår og mødes med en særlig væske, der fungerer som smørelse mellem knoglerne i fingrene. Fingerens knæklyd bliver udløst på mindre end 310 millisekunder.
- Jeg kan ret godt lide lyden, men det er nok min indre nørd, der taler, siger Greg Kawchuk, professor ved University of Alberta.
Han har stået i spidsen for studiet, der er publiceret i magasinet Plos One.
Resultatet er nået ved hjælp af en særlig form for fotografering kaldet magnetisk resonans-billeddannelse, MRI.
En af studiets medforfattere bidrog med sine fingre til undersøgelsen. Kiropraktor Jerome Fryers fingre blev derfor udsat for knækket adskillige gange, mens de en efter en blev trukket i, indtil de afgav den ønskede lyd.
- MRI-video var ideel til disse studier, fordi det gav et tydeligt billede af knoglerne, væsken omkring dem og helt væsentligt dannelsen af luftrummene, siger Richard Thompson, professor i biomedicin ved University of Alberta, der også deltog i undersøgelsen.
Det første videnskabelige studie i fingerknækket blev udført i 1947. Også her konkluderede forskerne, at lyden stammede fra gasfyldte hulrum i fingerleddet.
I 1971 påstod andre forskere dog, at det var en bristende luftboble i leddet, der udløste det genkendelige pop.
Det har i årtier været diskuteret, om knækket er farligt.
Forskerne bag det seneste studie har dog ikke fundet bevis på, at det skulle være skadeligt for leddene. Tværtimod kan det være et "sundhedstegn", at fingrene er i stand til at udløse et knæk.
/ritzau/Reuters