Grænseværdien for fluorstoffer i vores møbler, tøj, sko og forskning er for høj. Det tyder ny forskning på, selv om grænserne er nøje fastsat af myndigheder i både Danmark og EU, skriver Politiken tirsdag.
- Jeg har faktisk selv været med til at definere grænseværdierne i sin tid, men jeg fortryder inderligt, at vi ikke lavede dem meget strammere. Det siger professor i miljømedicin ved Harvard University og Syddansk Universitet Philippe Grandjean til Politiken.
- På baggrund af den viden, jeg har fået siden, er min vurdering, at de er mindst 100 gange for høje, hvis vi skal undgå alvorlige helbredseffekter, tilføjer professoren. Han har i de seneste år har forsket i fluorstoffernes sundhedsmæssige konsekvenser.
De findes overalt, fluorstofferne. Alle de steder, hvor det er praktisk med en vand- og smudsafvisende overflade eller slip let-belægning, er det typisk fluorstoffer, der gør arbejdet for os.
Stofferne havner ofte i fødevarer, drikkevand og den luft, vi indånder. Det er det, der er problemet. Stofferne, som vi alle sammen har i kroppen, skader vores helbred. Det understreger de studier, som Grandjean og hans kolleger nu offentliggør.
Det ene viser, at fluorstofferne hæmmer effekten af børnevacciner minimum op til 13-års alderen.
Teorien er, at når immunforsvaret ikke reagerer, som det skal på vacciner, reagerer det sikkert heller ikke optimalt, når det møder forskellige sygdomme.
Det andet studie fra Færøerne viser en direkte sammenhæng mellem niveauet af fluorstoffer i blodet hos gravide, og hvor længe de ammer deres børn.
I gennemsnit ammede mødrene i studiet i 9,6 måneder. Men for hver gang mængden af fluorstoffer fordobledes i kvindernes blod, skar det op til 1,4 måneder af ammeperioden.
- Vores teori er, at blandt de 25 procent af danske kvinder, der ikke ammer deres børn, vil der være en betydelig del, hvor det skyldes, at de har et højt niveau af fluorstoffer i kroppen.
Det forklarer Amalie Timmermann, som har stået i spidsen for ammestudiet og er kandidat i folkesundhedsvidenska.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en mail til Politiken, at
- Det er vigtigt, at anvendelsen af fluorerede stoffer, som kan have betydning for menneskers sundhed, risikovurderes ud fra den nyeste viden.
Han lægger ikke op til selv at gå videre med sagen. Men ministeren opfordrer forskerne til at kontakte de europæiske fødevaremyndigheder, så der eventuelt kan foretages en ny risikovurdering.
Fluorstofferne skal ikke forveksles med fluor i tandpasta.
/ritzau/