Lige i øjeblikket er smittespredningen på et lavt niveau i Danmark, og der er ikke klare tegn på betydelig stigning eller bestemte geografiske områder med mange smittetilfælde over længere tid. Men der kan komme flere mindre udbrud i den kommende tid, og måske kan vi pludselig se en hurtig stigning. Især fordi mange fra næste uge vender tilbage fra ferie, og arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner går i gang. Flere mennesker i den kollektive trafik giver trængsel og mylder, og kan gøre det sværere at holde afstand.
Det fortæller Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
”Hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt. I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand”, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Undgår at smitte andre
Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse for f.eks. særligt sårbare, der kan have svært ved at holde 2 meters afstand.
”Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4”, siger Søren Brostrøm.
Og han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt med henblik på, om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer, som f.eks. indkøbscentre, forsamlingssteder m.v.
Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.
Det er vigtigt at understrege, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.
Den nye udmelding er er gældende fra august 2020, og er på linje med de retningslinjer, som blev udsendt i maj fra EU vedrørende kollektiv trafik, oplyser Sundhedsstyrelsen.