Noma er igen verdens bedste restaurant

admin

10 år siden

|

29/04/2014

Dagens topnyheder

Søpindsvinetoast, oksetatar med myrer, karamelliseret mælk og torskelever falder åbenbart i alverdens mad-feinschmeckeres smag.

Den danske restaurant Noma generobrede mandag aften således Restaurant Magazines titel som verdens bedste restaurant.

Sidste år måtte Noma afgive førstepladsen til spanske El Celler de Can Roca. Christianshavn-restauranten, der er kendt for sine fortolkninger af klassiske skandinaviske retter, havde da toppet listen i tre år.

I år hentede Noma så titlen tilbage. El Celler de Can Roca fra Girona blev stemt ind på andenpladsen, mens italienske Osteria Francesca med Modena som hjemsted tog sig af tredjepladsen.

Noma blev grundlagt i 2003 af kokkene Claus Meyer og René Redzepi, og allerede i 2007 havde restauranten opnået to Michelin-stjerner.

- Det her er alt for vildt. Hvor mange af jer andre havde ventet det her, jubler køkkenchef og medejer René Redzepi, da han mandag aften modtager prisen ved en ceremoni i London.

- I (Noma-holdet, red.) har gjort alt muligt for at hjælpe vores restaurant og hele vores region. Vi gjorde det, drenge! Jeg kan ikke forklare, hvor glad jeg er for, at vi er her og kan fejre det her sammen.

- Jeg ved, at jeg ikke altid er den nemmeste person at være omkring, erkender Redzepi og tilføjer:

- Men jeg siger det her foran jer alle - I er mit drømmeholdt og en inspiration. Den tålmodighed og indsats, I hele tiden lægger for dagen, er mere, end hvad jeg kunne forvente i mine vildeste drømme.

Østerbro-restauranten Geranium, der sidste år blev stemt ind på 45.-pladsen og som også har to Michelin-stjerner, er i år avanceret tre pladser til 42.-pladsen.

Sverige har to spisesteder med i top-50 - Frantzen på 23.-pladsen og Faviken som nummer 19.

Det er 900 dommere, som bestemmer, hvilke af verdens restauranter der kommer med på den prestigefyldte liste, der betragtes som det uofficielle verdensmesterskab for spisesteder. Den udkom første gang i 2002 på initiativ af det London-baserede Restaurant Magazine.

Jurymedlemmerne består af journalister, kokke, restauratører, gourmeter med videre, der er fordelt på 26 regionale juryer.

/ritzau/