Hvordan er det gået til, at vi har fået lavet et samfund, hvor det er holdningen at børn har det bedst i pasningstilbud?
Sådan spørger dagplejer Pernille Bendixen, der også er medlem af Odense byråd for Dansk Folkeparti i et blogindlæg på Den Korte Avis.
Hun beskriver to børns sommerferie. Nikolai og Sofie.
Nikolai bliver passet i gæstepleje tre uger i sommerferien. I to ud af de tre uger er han det eneste barn i gæsteplejen, så han går alene med en fremmed i ni timer om dagen.
Selvom dagplejeren forsøger at lave spændende ting med Nikolai, er han ked af det og savner sin mor. Familien har ikke rigtigt brug for tilbuddet. Mor går hjemme, men hun vil gerne slappe af og siger, at “hun jo skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så hun kan ikke have ham hjemme,” som Pernille Bendixen skriver.
Læs også: Psykologer: Skilsmissebørn skal ikke sove hos far
Derfor har Nikolai aldrig ferie eller en fridag. Han bliver afleveret hver eneste dag fra 7-16 på alle de dage, hvor der er et pasningstilbud.
Sofie holder heller aldrig ferie eller fri. Hendes forældre arbejder mange timer om ugen, og nu trænger de sådan til ferie og ro, så de kan få lavet lidt derhjemme - uden Sofie.
Pædagogerne i pasningstilbuddene mener, at så er det jo også bedst at børnene er hos os, når nu forældrene ikke gider være sammen med deres børn og ikke kan rumme dem.
“Men er det nu rigtigt? Hvad har et lille barn allermest brug for?” spørger dagplejeren i blogindlægget.
“Sine forældre naturligvis, og det kan nok så mange pædagogiske læreplaner og gode intentioner aldrig ændre på,” svarer hun selv.
Læs også: 10 vaner forældre skal stoppe
Pernille Bendixen slår fast, at børn har behov for sine forældre. De har behov for, at forældrene rent faktisk gerne vil være sammen med dem, i stedet for at være i opbevaring 48 timer om ugen året rundt.
Hun kommer derefter med en opsang til både forældre - og pædagoger:
“Forældre har et ansvar, som de må tage på sig. Flotte negle og perfekt hår, kæresteferier og afslapning må jo være anden prioritet. Modsat i dag, hvor det er barnet, der bliver til anden prioritet, fordi forældrene hellere vil sig selv,” skriver hun.
“Pædagogerne har også et ansvar i, at de er medvirkende til at se sig selv som bedre egnede til at passe børn end børnenes egen forældre,” lyder opsangen til pædagogerne.
Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med
Sidste spørgsmål er endnu en stikpille til forældrene:
“Hvordan kan man i det hele taget vælge at få et barn eller flere, når det grundlæggende kun er et problem, at de er der?”