Nationalmuseet står klar til akut udrykning, hvis vandet stiger så meget i Roskilde Fjord på grund af stormen Bodil, at 1000 år gamle vikingeskibe får fatal fugt eller vand på Vikingeskibsmuseet.
Det oplyser en neglebidende direktør for museet, Tinna Damgaard-Sørensen, der følger vandstanden time for time.
- Vi er i tæt kontakt med nationalmuseets bevaringsafdeling, og de er klar til at rykke ud, hvis det skulle blive nødvendigt. De vil dække skibene af og se, om der skal konserveres akut, siger Tinna Damgaard-Sørensen til Ritzau.
Klokken 14 fredag står vandet lige ved vinduet til den hal, hvor skibene står. Men bølgerne truer med at smadre ruderne.
- Vandet stiger og stiger, og det er nået til vinduerne og vores klimaanlæg. Vi går og holder øje med, om der kommer vand ind og står klar med vandstøvsugere, pumper og affugtere, fortæller direktøren.
Skibene kan ikke flyttes ifølge museumsdirektøren, der er særlig nervøs frem til klokken 24 fredag, hvor vandet begynder at trække sig tilbage.
- Vi har arrangeret aftensmad til vores medarbejdere, fordi vi ikke kan gå hjem, før vi er på den anden side, siger Tinna Damgaard-Sørensen.
Man skulle umiddelbart tro, at de fleste skibe kan tåle vand. Men ikke når der er tale om vikingeskibe, der er over 1000 år gamle.
- De originale vikingeskibe har bestemt ikke godt af fugt og vand. Det er vigtigt, at luftfugtigheden omkring dem ikke bliver for høj af hensyn til deres bevaringstilstand, sagde museumsdirektøren tidligere til Ritzau.
Den voldsomme vinterstorm har presset vandstanden i Roskilde Fjord op i et faretruende niveau, og der er risiko for, at vandet stiger to meter over det normale niveau.
Skibene på udstillingen er konserveret med en slags kunstvoks, så de kan stå i luften uden at blive til støv.
Beredskab har sat træplader på den vinduesfacade, der vender ud mod vandet. Soklen er også blevet beskyttet med sandsække.
/ritzau/