Det voksende fedmeproblem i Danmark skal bekæmpes med forebyggelse og tidlig indsats og ikke ved, at man udpeger en stor gruppe overvægtige som syge, uanset om de har medicinske symptomer eller ej.
Det er holdningen hos Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Antallet af svært overvægtige er mere end fordoblet de seneste 25 år, og flere eksperter mener, man nu er nødt til at indse, at fedme er en regulær sygdom, hvis problemet skal have den nødvendige opmærksomhed og de overvægtige den rigtige behandling.
- Men jeg mener, det er et voldsomt skridt at kalde alle med BMI (kropsmasseindeks, red.) over 30 for syge. Hvad bliver så det næste, der skal kaldes for en sygdom, spørger Ulla Astman.
Hun gør opmærksom på, at ikke alle overvægtige har behandlingskrævende symptomer og intet vinder ved en øget sygeliggørelse.
- Jeg tror, vi opnår meget mere ved en håndfast forebyggelse og droppe noget af berøringsangsten og hive fat i de borgere og deres børn, som har problemer med overvægt. Vi skal turde sige til folk, at det her er problem, som kun vokser, og som du er nødt til at gøre noget ved, siger Astman.
- Vi er stadig alt for bange for at overskride en privat grænse, men det gavner ingen. Der påhviler ikke mindst kommunerne en stor forebyggelsesopgave med at forhindre, at overvægtige i farezonen bliver meget overvægtige, siger hun.
Også Sundhedsstyrelsen afviser idéen. Her anses overvægt for at være en risikofaktor for at udvikle alvorlig sygdom, men ikke en sygdom i sig selv, fastslår specialkonsulent Tatjan Hejgaard overfor Politiken.
Omkring hver syvende dansker er svært overvægtig.
/ritzau/