Modermærkekræft får et længe ventet knæk i Danmark

admin

|

22/12/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Solens varme stråler kan være en farlig fornøjelse, og lysten til at slikke sol under sydlige himmelstrøg og i solarier har sat sine spor i mange danskeres hud.

I flere årtier har modermærkekræften været i voldsom vækst i Danmark, og de skadelige UV-stråler bærer en stor del af skylden. Men nu er udviklingen bremset.

Det viser nye tal fra Cancerregistret.

Ifølge registret har antallet af nye tilfælde de seneste fire år ligget stabilt omkring 2100 om året. Kræftens Bekæmpelse understreger, at det er en vigtig tendens.

- Vi har en meget høj forekomst af modermærkekræft i Danmark, og det her er første skridt på vejen, siger Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

- Vi arbejder på, at langt færre skal rammes af modermærkekræft, og det mål er nu i sigte, siger han.

Siden 1950'erne har modermærkekræft ramt flere og flere danskere. De seneste 30 år er forekomsten tredoblet, og særligt siden 2000 har sygdommen haft fremgang.

Men vi er blevet bedre til at skrue ned for de farlige UV-stråler. Det er hovedårsagen til, at modermærkekræftens vækst er stagneret, mener Peter Dalum.

- Danskerne er blevet meget bevidste om, at de skal droppe solariet og dyrke solen med måde, siger han.

Ikke desto mindre skal modermærkekræft bekæmpes med uformindsket styrke, mener Eva Benfeldt. Hun er forskningschef ved Region Sjælland og formand for Dansk Dermatologisk Selskab, som er hudlægernes forening.

De nye tal fra Cancerregistret udløser ikke vild begejstring hos hende.

- Der er grund til en forsigtig optimisme. Når man ser på kurverne, er de ikke vendt. Der er en lille tendens til, at udviklingen er stoppet, men man kan ikke sige, at nu er der styr på modermærkekræften, siger Eva Benfeldt til Ritzau og tilføjer:

- Vi må ikke hvile på laurbærrene. Antallet af tilfælde af denne kræfttype er stadig meget højt. Befolkningen skal oplyses maksimalt, og vi skal være opmærksomme på at få folk ud af den skarpe sol, så de ikke bliver forbrændte.

Det er især de unge voksne, der skal have et skub ud i skyggen, mener hun. Vi er eksempelvis allerede gode til at smøre vores børn ind i solcreme og give dem solhat på.

Lidt flere kvinder end mænd bliver ofre for modermærkekræft.

For hver 100.000 danske kvinder er der cirka 26, der er ramt af sygdommen. For mændenes vedkommende er tallet 22 for hver 100.000.

/ritzau/