Mange familier er uenige om, hvordan ny teknologi skal håndteres hjemme ved spisebordet.
54 procent oplever, at brug af mobiltelefon og/eller tablet ofte giver anledning til irritationer under aftensmåltidet, som mange familier opfatter som dagens vigtigste og i nogle tilfælde eneste samlingspunkt.
Kun 29 procent mener ikke, at det er tilfældet, viser en undersøgelse foretaget af Megafon for Politiken.
- Virkeligheden med afbrydelser og individuelle dagsordener ødelægger i den grad drømmebilledet af familien, der samles om bordet i Lykkeland. Vi har haft mobiltelefoner for længe til at tro, at problemet forsvinder.
- Nu er det et spørgsmål om valg, dannelse og den kendsgerning, at vi har rigtig svært ved at kede os i dag, siger fremtidsforsker Anne Skare til Politiken.
Undersøgelsen fra Megafon viser også, at mobil eller tablet er med ved aftenbordet hver eneste dag hos 14 procent af landets husstande og i løbet af ugen hos andre 18 procent.
De små skærme er altså almindelige i cirka hver tredje familie.
En tilsvarende del (32 procent) har dem aldrig med til bords.
- Synes man, det er rasende hyggeligt med alt det it-liv ved bordet, er det fint. Men den høje grad af irritation taler for sig selv og leder frem mod, at man finder nogle løsninger, siger forfatter og foredragsholder Marie Kraul, der har skrevet flere bøger om familieliv.
Og hun får følgeskab af psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, der blogger om familie, samvær og teknologi:
- Familieenheden forstyrres, hver gang en sms bipper ind og stjæler opmærksomheden fra dem, man fysisk er sammen med. Det har en omkostning fuldstændig som i et ægteskab, hvor man knalder med alle mulige andre.
- Det er en form for mental utroskab, når der hele tiden er nogen, der får lov til at bryde ind. Ikke mindst når det sker ved middagsbordet, som traditionelt er et samlingspunkt, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.
/ritzau/