Minister til ny kommission: Folkepensionen er hellig

admin

10 år siden

|

14/05/2014

Dagens topnyheder

Selvom en ny kommission med førende danske pensionseksperter skal endevende det danske pensionssystem, så er den danske folkepension fredet på forhånd.

Ifølge skatteminister Morten Østergaard (R) er præmissen for den nye pensionskommission, at folkepensionen og arbejdsmarkedspensionerne skal bevares.

- For regeringen er det helt centralt, at folkepensionen og arbejdsmarkedspensionerne er fundamentet også i fremtidens pensionssystem, siger ministeren til Ritzau.

En ny pensionskommission skal sikre, at det også i fremtiden vil kunne betale sig at spare op til alderdommen uanset lønniveau. Problemet er i dag, at hvis man ikke har en særlig høj løn, vil det for nogle simpelthen ikke kunne betale sig at spare op, fordi opsparingen modregnes i offentlige pensionsydelser som ældrecheck, boligydelse og medicintilskud.

I nogle tilfælde kan skatteregler også gøre opsparing til en dårlig forretning.

- Vi har et stærkt politisk ønske om at holde hånden under de dårligst stillede ældre, så ingen lider nød i alderdommen. Udfordringen er, hvordan vi undgår den afsmittende effekt med, at det ikke kan betale sig at spare op for dem, der måske har haft mere beskedne indkomster gennem livet, siger Morten Østergaard.

- Det er vigtigt, at alle kommer med på vognen og sparer op, så man kan opretholde den levestandard, man har været vant til gennem livet. Men det er klart, at hvis man ender med en marginalskat, der er så høj, at det ikke kan betale sig, så svækker det selvfølgelig også incitamentet til at spare op, tilføjer ministeren.

Kommissionen skal bestå af uafhængige pensionseksperter. Den bliver nedsat inden sommerferien og får to år til arbejdet. Undervejs skal blandt andet arbejdsmarkedets parter og pensionsbranchen tages med på råd.

- Vi har brug for at få tænkt hele systemet igennem. Der er både spørgsmålet om, hvordan og i hvilket omfang man indbetaler undervejs i sit livsforløb, og hvordan pengene bliver beskattet, siger skatteministeren.

Eksperter har tidligere efterlyst en kulegravning af pensionssystemet. I april sagde overvismand, økonomiprofessor ved Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, til Ritzau, at der var brug for at nedsætte en pensionskommission.

/ritzau/