EU har taget et afgørende skridt i den rigtige retning, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter at EU's medlemslande er nået et kompromis i kampen mod social dumping.
- Social dumping kender ingen grænser. Det er et stort og alvorligt problem, der rækker ud over hele Europa, og som vi kun kan bekæmpe, hvis vi står sammen, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.
På et møde blandt de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles er der opnået flertal for et såkaldt nyt håndhævelsesdirektiv til det allerede eksisterende udstationeringsdirektiv.
De nye regler skal blandt andet øge medlemslandenes muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere, der er udstationeret fra andre EU-lande.
Desuden åbner de mulighed for indførsel af kædeansvar i byggebranchen, hvilket betyder, at hovedentreprenører bliver gjort ansvarlige og hæfter for løndumping blandt underentreprenører.
I Danmark vil hovedentreprenører blive fri for ansvar, hvis de sikrer sig, at underentreprenøren er registrerer i RUT-registret (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere).
Alle udenlandske virksomheder skal registrere sig i registret, der gør det muligt for myndighederne at kontrollere virksomhederne.
- De lange, seje forhandlinger har givet pote, og det er lykkedes os at nå frem til en aftale, som er til gavn for medarbejderne på danske arbejdspladser, og som LO og DA bakker op om. Det er jeg meget tilfreds med, siger Mette Frederiksen.
I første omgang voldte det de 28 medlemslande svære problemer at blive enige om en følsom balance mellem lande som Polen og Rumænien, hvorfra der udsendes mange håndværkere, og lande som Danmark, der er blandt modtagerlandene.
Aftalen ventes formelt godkendt i EU-Parlamentet til april, hvorpå den - formentlig som en formalitet - kan blive blåstemplet på ministerniveau.
/ritzau/