Torsdag meldte Socialdemokraterne sig ud af forhandlingerne om kontanthjælpsloftet, da de mener prisen bliver for høj. Samtidig tager de kraftigt afstand fra regeringens forslag til en såkaldt 225 timers regel.
En regel, der stiller krav om 225 timers arbejde, hvilket omtrent svarer til seks uger, inden for et år for de kontanthjælpsmodtagere, der er i stand til at arbejde.
Til DR sagde formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen følgende (S):
- Den 225 timers regel vil regeringen jo indføre uanset om folk er i stand til at arbejde eller ej. Men nogle af kontanthjælpsmodtagerne er altså meget syge og har massive sociale problemer, og det tager regeringen slet ikke højde for.
Men det er forkert, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Ritzau.
- Det er på ingen måde det, vi foreslår. Tværtimod indebærer det, at mennesker som er på kontanthjælp og som kan arbejde, de skal opfylde et krav om 225 timers arbejde inden for et år, så de demonstrerer, at de reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.
- Men det er naturligvis ikke en regel, vi vil gennemføre på mennesker, som er syge. Det her er en regel, som forudsætter, at man har en arbejdsevne, siger Jørn Neergaard Larsen og fortsætter:
- Hvis det er sådan, at man har en arbejdsevne, der er så begrænset, at man ikke kan opnå beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked. Så er man naturligvis ikke omfattet af den her forpligtelse. Det er meget afgørende, at det står helt klar.
Beskæftigelsesministeren tager dog til efterretning, at Socialdemokraterne har meldt sig ud af forhandlingerne.
- Vores mål er at sikre, at der er en afstand imellem, hvad man kan få ud af at gå på arbejde, og hvad man kan få ud af lade sig forsørge af det offentlige.
- Det skal adskilles, så det er evident, at det altid kan betale sig at tage et job til en overenskomstmæssig løn. Det er det, der ligger i vores forslag. At Socialdemokraterne vælger at melde sig ud af forhandlingerne, har jeg ikke nogle bemærkninger til.
/ritzau/