Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge.
Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit pressemøde tirsdag lancerede en markant styrket indsats fra dansk side for at bremse antallet af EU-borgere, der kan få danske velfærdsydelser.
Ifølge Mette Frederiksen skal ledige EU-borgere lige som danskere stå til rådighed fra dag ét - og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med de danske ydelser:
- Den frie bevægelighed i EU skaber vækst og arbejdspladser. Men vi har i de senere år set en stigning af særligt EU-borgere fra Østeuropa, der modtager dagpenge og kontanthjælp i Danmark. Den udvikling ser regeringen med alvor på.
- Vi må sikre, at EU-borgerne lever op til de ganske håndfaste krav, der skal opfyldes, før man kan få en ydelse i Danmark, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.
Blandt andet vil regeringen sætte bedre ind for at kontrollere og efterprøve EU-borgeres status som arbejdstagere. Har de kun haft kortvarige ansættelser, skal der ikke være adgang til langvarige forløb på kontanthjælp.
Samtidig vil regeringen intensivere kontrollen af EU-borgeres formueforhold, arbejdsforhold og ægteskabelige forhold i hjemlandet.
Og som led i deres rådighedsforpligtelse skal ledige med dårlige danskkundskaber møde krav om danskundervisning og hyppige samtaler i jobcentret.
- Ingen skal uberettiget modtage ydelser i Danmark. Det gælder danskere, og det gælder EU-borgere, siger Mette Frederiksen.
Hun opfordrer alle Folketingets partier til at gå sammen om den skærpede kontrol.
Udmeldingen kommer, efter at regeringen i flere uger har fået kritik for ikke at gribe ind over for EU-borgeres adgang til børnecheck.
På det område er der dog ifølge Helle Thorning-Schmidt ikke noget at gøre, fordi der foreligger to domme fra EU-Domstolen, som, de danske embedsmænd har vurderet, klart underkender det danske optjeningsprincip.
/ritzau/