Det skal være muligt for Danmarks befolkning at vælge, hvem der skal have posten som politidirektør i landets 12 politikredse. Det sker eksempelvis allerede i USA, hvor de amerikanske sheriffer bliver udpeget af folket.
Forslaget kommer fra Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt.
Han siger til TV 2, at et valg om politidirektører kan give borgerne i de forskellige kredse indflydelse på, hvordan politiet prioriterer sagerne.
- På centrale områder synes politiets prioriteringer i dag at være ude af trit med den almindelige retsopfattelse i befolkningen, siger Morten Messerschmidt til TV 2 og fortsætter:
- Vi har brug for et wake-up call, hvor politiet bliver bragt tilbage til den virkelighed, hvor de fleste borgere befinder sig.
Når borgerne selv vælger, hvem der får lov at sætte sig i direktørstolen, får de samtidig mulighed for at vise, hvor meget vægt politiet skal lægge på for eksempel fartkontrol, udlændinge og indbrud.
Det sker, fordi den folkevalgte politidirektør har en betydning for de anklageskrifter, der bliver taget op i retssalene. Morten Messerschmidt peger på, at borgerne så kan vise, hvis de vil have politiet til at gå hårdere til udlændinge.
- Vi er nødt til at sørge for, at politiet går langt hårdere til udlændinge, der skal udvises, eller kriminelle, der skal straffes. Jeg tror, at en af måderne at gøre det på, er ved at sikre, at dem der har ansvaret for det daglige arbejde i de 12 politikredse også skal stå til ansvar over for vælgerne og borgerne, siger han til TV 2.
I USA vælges lokale sheriffer til posten hver fjerde år. Det er sket siden nationens fødsel. I Storbritannien indførte man et lignende system i 2012.
Dansk Folkeparti oplyser til Ritzau, at der ikke er tale om partiets officielle politik. Forslaget skal på foranledning af Messerschmidt drøftes på partiets sommergruppemøde i næste uge.
/ritzau/