Merkel og Hollande til Grækenland: Nu er det nu

admin

9 år siden

|

26/06/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Frankrigs og Tysklands ledere har fredag morgen trukket deres græske kollega til side i forbindelse med EU-topmødet i Bruxelles for at advare ham om, at der skal findes en løsning på den græske gældskrise i weekenden. Ellers risikerer landet at gå i betalingsstandsning.

- De mindede ham om, at dette møde (i eurogruppen, red.) er kritisk og afgørende, og at det nu er helt nødvendigt at arbejde mod en aftalepakke med reformer, investeringer og finansiering, siger en kilde med kendskab til ordvekslingen.

Eurolandenes finansministre mødes lørdag klokken 17 i Bruxelles. Det er femte gang på godt en uge, hvor der også for første gang under gældskrisen har været et møde om sagen i den fulde kreds af eurolandenes stats- og regeringschefer.

Premierminister Alexis Tsipras skal have besvaret advarslen fra forbundskansler Angela Merkel og præsident François Hollande med en melding om, at han ikke kan forstå deres urokkelige holdning.

- Alexis Tsipras informerede de to ledere om det græske forslag og understregede, at man fra græsk side ikke forstår institutionernes insisteren på så skrappe indgreb, siger en græsk regeringskilde.

Eurogruppens chef, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, siger til journalister i den hollandske regeringsby Haag, at det er nødvendigt at lukke en aftale lørdag, for at der kan være tid til at få den godkendt i flere landes parlamenter.

- Det er virkelig nødt til at ske i morgen af den simple grund, at det skal godkendes i parlamenterne - først det græske og derefter i flere medlemslande, siger Dijsselbloem.

Grækenland og landets internationale kreditorer har i fem måneder været i bitter strid om, hvilke betingelser Grækenland skal overholde for at få udbetalt de sidste 7,2 millioner euro fra landets hjælpepakke.

Statskassen er nu tæt på at være helt tom. På tirsdag skal landet betale en gældspost på 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond. Samme dag udløber den politiske ramme for hjælpepakken.

Hvis ikke pengene falder, er der risiko for, at landet helt må forlade det europæiske valutasamarbejde med deraf følgende kaos i det allerede hårdt trængte europæiske land.

/ritzau/