Mangelfuld modtagelse af akutte hjertepatienter på flere af landets hospitaler

Kristine Bugbee

9 år siden

|

20/11/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En undersøgelse foretaget af Hjerteforeningen, Dansk Cardiologisk Selskab og Dansk Selskab for Akutmedicin afslører store mangler hos akutmodtagelsen på landets hospitaler. Hjerteforeningen beskriver problemet i det seneste nummer af medlemsbladet Hjertenyt.

Den omfattende undersøgelse viser, at akutte hjertepatienter i den grad bliver ladt i stikken på landets hospitaler, hvis de ikke henvender sig på det rigtige hospital på det rigtige tidspunkt af døgnet.

På otte procent af de afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter, kan der i dagtimerne ikke altid udføres en såkaldt ekkokardiografi, som er en ultralydsundersøgelse, der er afgørende for diagnosticeringen.

Om natten og i weekenderne er der hele 14 procent af afdelingerne, som ikke rutinemæssigt kan gennemføre en ekkokardiografi af de akutte hjertepatienter.

Det svarer til, at hver syvende afdeling ikke lever op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen om, at der skal kunne udføres akut ekkokardiografi døgnet rundt på afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter.

Hjerteforeningens administrerende direktør Kim Høgh mener, at det er stærkt utilfredsstillende, at der ikke er lige muligheder for alle patienter med akut sygdom i hjertet.

- Postnummeret afgør, om akutte hjertepatienter bliver indlagt på en afdeling, hvor lægerne ikke har mulighed for at få vished om, hvad patienterne fejler. Manglerne er et alvorligt problem for de patienter, som indlægges med akut hjertesygdom. Hvis hospitalet ikke kan foretage en ekkokardiografi, kan det få alvorlige konsekvenser. Patienterne kan få yderligere skade på hjertet eller at dø, hvis de ikke får den rette behandling i tide, siger han til Dagens.dk.

Læs også: Slår alle odds: Født med hjertet uden på kroppen

Tid og sted bør ikke være afgørende
Ifølge Hjerteforeningen er problemet blandt andet, at der ikke er ansat tilstrækkeligt personale med nødvendige kompetencer inden for hjerteområdet. Og det er især i landets yderområder, at problemet er stort.

Hospitalerne, som ifølge undersøgelsen ikke har døgnbemanding af hjertelæger og/eller kan udføre ultralydsundersøgelse, er Amager Hospital, Bornholms Hospital, Sygehus Thy Mors, Nykøbing Falster Sygehus og Slagelse Sygehus.

Kim Høgh mener ikke, at det er urimeligt at kræve, at hjertesyge danskere får den rette behandling uanset tid og sted.

- Vi kan ikke leve med, at hjertepatienter er på herrens mark i yderområderne. De skal have mulighed for at blive diagnosticeret og behandlet kompetent, uafhængigt af tidspunktet på døgnet, og hvor i landet de befinder sig.

Sundhedsminister Sophie Løhde siger til Hjertenyt, at hjertepatienter skal have adgang til de nødvendige undersøgelser døgnet rundt - og kaster bolden over til regionerne.

- Det må ikke være standarden. Og det er det heldigvis heller ikke. Hjerteforeningens undersøgelser viser, at det er et problem enkelte steder, typisk små sygehuse. Det bør der så handles på. Det er ikke tilfredsstillende, hvis hjertepatienter der bliver akut indlagt på et sygehus, ikke kan få en ultralydsscanning på alle tider af døgnet, siger hun.

- Patienterne kan jo have ganske alvorlige helbredsproblemer, og derfor bør regionerne også sikre, at de nødvendige undersøgelser kan gennemføres 24 timer i døgnet. Helst på stedet eller ved lynhurtigt at få hjertepatienten hen til undersøgelse et større sted, lyder det fra ministeren.

Hjertepatienter udgør op mod 40 procent af alle medicinske patienter, der indlægges akut. Hvert år rammes omkring 52.000 danskere af hjerte-kar-sygdom, og en stor del af hjertesygdommene begynder med en akut tilstand.

Læs også: To glas sodavand om dagen øger risikoen for hjerteanfald

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: