Danmark går glip af muligheden for at udvikle ny medicin mod eksempelvis lungesygdomme, diabetes og hjertesygdomme, der i sidste ende kan redde liv, fordi rekrutteringen af forsøgspersoner halter, skriver Politiken.
Eksperter, forskere og rekrutteringsfirmaer melder om en stadig mere sporadisk rekruttering af frivillige til kliniske forskningsforsøg, der de seneste år er taget til, og som nu får flere til at slå alarm.
- Den kliniske forskning har haft svære kår de seneste år, siger formanden for regeringens samarbejdsforum for sundhedsforskning (NSS), Poul Jaszczak, til Politiken.
- På mange hospitaler er man for presset på tiden til at finde forsøgspersoner, og oplysningen om, at vi mangler forsøgspersoner, har ofte været små, forkølede annoncer i mindre dagblade og på hospitalernes intranet, fortsætter han.
Ifølge Poul Jaszczak har manglen på forsøgspersoner nået et kritisk niveau.
- Forskningen er værdifuld og vil føre til reduceret sygelighed, og det vil i sidste ende redde menneskeliv. Og firkantet set er syge mennesker jo en belastning for samfundsøkonomien, så ny viden vil gavne både patienter og samfund, siger Jaszczak til Politiken.
Der findes ikke en samlet opgørelse over, hvor mange forsøgspersoner der er behov for, men tal fra Lægemiddelindustriforeningen (Lif) viser, at i alt 17.961 personer deltog i kliniske forsøg i Danmark i 2012.
Det er et markant fald i forhold til 2007, men dog næsten på niveau med 2011.
Den nye sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), skriver i en mail til Politiken, at man lige nu er "ved at udarbejde en handlingsplan for offentligt-privat samarbejde om sundhedsforskning, fordi vi kan se, at Danmark kan en masse inden for sundheds- og velfærdsløsninger".
/ritzau/