Danske patienter med kræft kommer hurtigere i behandling end tidligere. Men patienter med prostata- og blærekræft må stadig væbne sig med tålmodighed, selv om det går fremad.
Det viser årsrapporten for monitorering af pakkeforløb på kræftområdet for 2015, som Sundhedsdatastyrelsen offentliggør fredag.
Ifølge rapporten kom 79 procent af patienterne igennem et forløb til tiden i 2015. Det er lidt bedre end sidste år, hvor det var 77 procent.
I 2013, hvor den første rapport blev udgivet, var det 72 procent af forløbene, der blev gennemført inden for den fastlagte tid.
Selv om sundhedsminister Sophie Løhde (V) ser positivt på tallene, mener hun stadig, at der er noget at gøre.
- Uvisheden er en grim følgesvend for et menneske, når der er en begrundet mistanke om kræft, siger hun i en pressemeddelelse.
- Så det er glædeligt, at den positive udvikling i sundhedsvæsenet fortsætter, og at flere patienter kommer igennem kræftpakkerne til tiden og dermed hurtigt får en afklaring på, om de har en kræftsygdom. Men vi bør komme højere op.
Værst ser det ud for patienter med kræft i blæren, hvor kun 37 procent kommer igennem til tiden.
Sidste år var tallet nede på 27 procent. For patienter med prostatakræft var det 39 procent, der i 2015 kom igennem til tiden, hvor det året før var 35 procent.
Og det skal tages alvorligt, mener Kræftens Bekæmpelse.
- Tallene viser, at der allerede er alt for lange forløbstider på det urologiske område. Antallet af patienter er steget, og desværre ved vi, at det vil ske inden for en lang række kræftsygdomme, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen.
Hos Danske Regioner glæder man sig over de generelt gode resultater.
- Jo flere patienter, der får rettidig behandling, des bedre er overlevelseschancerne, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.
/ritzau/