Danskerne benytter i stigende grad MobilePay som betalingsmiddel ved salg af brugte genstande såsom tøj, møbler og elektronik.
Den populære digitale platform gør det nemt at overføre penge ved private handler, men nu advares der om, at gentagne transaktioner kan føre til uventede skattemæssige konsekvenser.
Selvom sådanne private salg som hovedregel er skattefri, advares der nu om, at hyppige transaktioner kan udløse skattemæssige konsekvenser.
Ifølge den over 100 år gamle Lov om Indkomst- og Formueskat til Staten er salg af private ejendele ikke skattepligtigt.
Der er dog undtagelser, hvis salgene sker regelmæssigt eller omfatter genstande, der købes, repareres og sælges videre. I sådanne tilfælde kan Skattestyrelsen vurdere, at der er tale om hobbyvirksomhed eller endda erhvervsvirksomhed, hvilket medfører skattepligt.
Sådan skriver Fagbladet 3F.
Beviser er vigtige
Per Nielsen, der er advokat fra Advodan i Aalborg, forklarer, at det er en god idé at samle på beviser, så man til enhver tid har noget at vise, hvis myndighederne banker på ens dør:
"Derfor er det vigtigt at sikre sig beviser. Hvis man ofte sælger børnetøj, så er det en god idé at fotografere sine børn i tøjet, så man kan bevise, at det er brugt tøj, der er anvendt privat. Man kan også føre lister over det," siger han.
For generelt set at undgå problemer med Skattestyrelsen anbefaler Per Nielsen, at man gemmer al dokumentation for køb og salg.
1, 2, 3 kategorier
Skattestyrelsen opdeler salg i tre kategorier - private salg, hobbyvirksomhed og erhvervsvirksomhed.
Mens private salg typisk er skattefrie, skal man i en hobbyvirksomhed betale skat af overskuddet, selvom man ikke nødvendigvis er momsregistreret.
Der er naturligvis strengere krav til en erhvervsvirksomhed, herunder firmaregistrering og regnskabsføring.
Dermed står det klart, at dem, der bruger MobilePay, bør holde styr på salghistorikken af brugte ting og sikre sig, at deres aktiviteter forbliver inden for rammerne af privat salg.